Hotels (109)

3 of 109

Tenerife. Spain

(0 ratings)

Flamingo Club Hotel

Zooco Estudio

Description Technical file

The use of organic as well as orthogonal project strategies allows for an intelligent resolution of the complexity posed by the building’s past and its functional programme.

The project encompasses several interventions on a hotel complex located on the southern side of the island of Tenerife. On a plot of over 9800m², with a distinct topography that slopes significantly from its northern border towards the south, an ensemble of unevenly-shaped constructions is scattered, adapting to the slope and generating a series of platforms containing open spaces, structures and terraces. 5 distinct structures span a constructed area of over 12000m², mainly located along the edge of the plot and housing common areas such as gardens and pools.

The complex has undergone a large number of extensions and refurbishments across various eras, and so features a wide range of aesthetics, finishes, furnishings and decorative elements, creating a disorganised appearance lacking a defined style. The project has been carried out through various phases with interventions on different scales, initially without knowing the project’s full scope but with a clear idea: clean up the existing elements as much as possible and recover Hotel Flamingo’s lost identity: elegance, well-being and exclusivity.

To this end the colour white has been used as a base alongside bamboo, basalt (a stone typical of the region) and glass, combined with occasional usage of lively colours, with particular emphasis on the word ‘Flamingo’. Thus a master plan emerges to facilitate future interventions.

The primary building used to access the complex contains various elements, including the reception, lobby, bar, a buffet restaurant, a shop, public areas and accommodation areas. Like the rest of the complex, it had become an amalgam of various styles and has been cleaned up in keeping with the master plan.

On the exterior, the east and south façades have organic shapes, while the western façade features a more orthogonal geometry. An extension is carried out on the south-eastern corner, seeking to create a transition between the organic and orthogonal façades while adding a finishing touch to the building’s southern façade. This extension follows the style of the existing architecture but is free from ornamentation, forming pure lines in horizontal bands of matter and void, always seeking the integrity and continuity of the façade. These bands are not merely aesthetic, as they gather the distinct uses of this primary building. The semi-basement floor contains a shop, the basement houses the buffet restaurant and the first floor features a covered terrace.


Full report in On 390, available at all reputable
points of sale and from our online shop.

add to my library

Share |

 

+ on the same author/s
 
+ on the same photographer
     
0 comments


Do you want to write a comment?
Login to start session.
Localización Location: Tenerife. Spain. Arquitectos Architects: Zooco Estudio | Miguel Crespo Picot, Javier Guzmán Benito, Sixto Martín Martínez. Colaboradores Collaborators: Beatriz Cavia, Beatriz Villahoz. Proyecto iluminación Lighting project: Zooco Estudio. Diseño de muebles Furniture design: Zooco Estudio. Constructora General Contractor: Tenalba y Anso. Fecha de finalización de la obra Completion date of the works: 2019. Fotografía Photography: Imagen Subliminal | Miguel de Guzmán + Rocío Romero.
Contact
Zooco Studio
MAdrid. Spain
http://zooco.es/
Photography
Miguel de Guzmán + Rocío Romero

Imagen Subliminal