Museums and exhibition spaces (92)

6 of 92

Lisboa. Portugal

(0 ratings)

National Coach Museum

Paulo Mendes da Rocha. Ricardo Bak Gordon, Fernando Mello Franco, Marta Moreira y Milton Braga

FAD Awards finalist   Architecture
Description Technical file

The jury’s appraisal
The work results from the conjunction of three elements: one derived from the transfer of the museum; the incorporation of an annexe with auditorium, restaurants and the offices of the centre, and the creation of a public space. The strong impact of the construction on the place, addressed with formal assertiveness and austerity in the use of compositional resources, together with the fluid space, gradually weave themselves into the different levels of the old city and cleverly resolve the dovetailing of these two urban forms generated by the meeting point between the town and the new centrality configured around the banks of the estuary.


The project for the new Coach Museum adopts a criterion focused on the idea of ongoing and permanent conservation of a treasure that is both stored and visited. Art and technique in constant movement. Exhibitions and workshops, changing scenarios. The virtual sound and images associated with the original artefacts.

In the world of urban culture, this spatial layout committed to the integrity of its setting and open to the city as a whole, in a sector particularly sensitive to tourism, constitutes what a quality urban project should be.

Particularly noteworthy in this project are two interesting contributions, the planned pedestrian aerial walk, which follows the route of the Calçada da Ajuda to the gardens by the river Tagus and the ensemble of buildings conserved along the Rua Junqueira, which to the north borders on the museum area, the old Rua Cais da Alfândega Velha, which brings a great deal of charm to the place, a driver of small local and private retail establishments.

As is apparent, the project was subject to a dual approach: on one hand the principal pavilion, with its suspended exhibition hall, and, on the other, an annexe with reception, administration, restaurant, auditorium and educational service, which strategically houses the museum complex by means of ramps leading to the pedestrian and cycling public path to the river Tagus.

This distinctive spatial layout creates a gallery with aerial connection between the two buildings that gives entry to the small inner plaza, a space holding the refurbished buildings of the nearby Rua Junqueira, now open to the enclosure to possible small cafeterias, bookshops, etc. In what used to be Ru aCais da Alfândega Velha (the street of the Old Customs Dock), an interesting redrawing has been undertaken. In short, the process could be described as “the museum as a public place”.



add to my library

Share |

 

Plans and other extras
+ on the same photographer
         
         
     
0 comments


Do you want to write a comment?
Login to start session.
Localización Location: Lisboa. Portugal. Autores Authors: Paulo Mendes da Rocha, MMBB, Bak Gordon Arquitectos, Afaconsult. Arquitectura Architecture: Paulo Mendes da Rocha, Fernando de Mello Franco, Marta Moreira, Milton Braga, Ricardo Bak Gordon. Coordinación arquitectura Architecture coordination: Nuno Tavares da Costa. Colaboradores Collaborators: Edison Hiroyama, Giovanni Meirelles, José Paulo Gouvêa, Luís Pedro Pinto, Pedro Serrazina, Marina Sabino, Nuno Velhinho, Rui Cancela, Sónia Silva, Vera Higino, Walter Perdigão. Ingeniería Engineering: Afaconsult. Ingeniería de coordinación Coordination Engineering: Rui Furtado, Armando Vale. Especialistas Specialists: Rui Furtado, Armando Vale, Filipe Arteiro, Miguel Pereira (Cimentaciones y Estructuras), Marta Peleteiro, Paulo Silva (Instalaciones hidráulicas y gas), Luís Oliveira (Instalaciones eléctricas, elecomunicaciones y seguridad), Bruno Henriques, Luísa Vale, Marco de Carvalho (Instalaciones tecànicas), Isabel Sarmento (Certificación energética), dBLab – Alexandre Correia Lopes, Rui Ribeiro, Rodrigo Tomaz (Acústica), Proap (Paisagismo), Nuno Sampaio Arquitectos (Proyecto expositivo), António Queirós Design (Señalética). Promotor Developer: Frente Tejo/Estado Português. Constructora General Contractor: Mota-Engil / Martifer / FDO. Ejecución Completion: 2015. Superficie construida Built area: 16.170m². Fotografía Photography: Fernando Guerra (FG+SG - Fotografia de Arquitectura).
Contact
Paulo Mendes da Rocha

Ricardo Bak Gordon

Fernando Mello Franco

Marta Moreira

Milton Braga

Photography
Fernando Guerra (Estudio FG+SG)
1900-271 Lisboa, Portugal
www.fernandoguerra.com