Learning centres

Granollers. Barcelona

(0 ratings)

CEIP Ferrer i Guàrdia Nursery and Primary School

BAAS Jordi Badia

FAD Awards finalist 2007  Architecture
Description Technical file

The creation of a primary school is clearly determined by its functionality and the type of user it is aimed at and serves; therefore the starting point was the children, the fundamental beneficiaries of the building’s interior space. In the project for this construction, the author sought inspiration in the model experimented by some Dutch schools. The building features ample dimensions and natural light and is intimately connected with the exterior and the urban network that surrounds it.
The school was built in two differentiated phases to thus enable the continuity in the teaching activities that take place in the old building that existed on the plot. The construction had three basic aims: the first was to re-establish the unity of the block occupied by the school, the second to determine the relationship between the teaching and school activities, clearly separating them from the ambient aggressiveness coming from the street and, lastly, to structure the running of the building as a whole with the necessary clarity.
The first phase saw the construction of the classroom block, which is situated in a strip consisting of a ground floor and two upper floors aligned along one of the streets. The dining room and the gym were built in a second phase when the pupils moved to the classroom block and made the most of the space liberated by the old school. The classroom block is organised as a successive series of courtyards that filter the natural light and by a lineal staircase that takes centre stage in the proposal.
The ground floor houses the nursery school with its personalised access from the street, while the rest of the pupils enter the building from the main playground.
The entire building has been constructed from white concrete with continuous vertical joint and a series of shutters also made from concrete that propose transparencies between the work and transit spaces. The facade giving on to the street is resolved by emphasising its opacity in order to emphasise its will to open to the interior.
The construction process. The school is divided into two clearly indicated parts, with the classroom block and a low body used for dining room and gym. The classroom block is situated in a strip between party walls and aligned with calle Roger de Llúria, which is closed off to the street and open to the interior by means of the filter of a set of courtyards that control the natural light and build a series of empty volumes three storeys in height, used as playgrounds for the nursery. A lineal staircase links up the three floors and builds an interior space that becomes the true protagonist of the architectural discourse while suturing the three storeys of the constructed body into a single volume that receives the light filtered through a succession of vertical openings that establish a rhythm.
In the facade giving on to the street, this solution is combined with the will to emphasise the opacity of this body, pointing out only on the ground floor the independent access to the nursery school with a movement of the facade that generates a dilation in the pavement.
The main access to the school takes place from the principal playground via a porch that joins up the classroom block and the body of facilities while partitioning the courtyard into nursery and primary school in a natural way.
The school is built from white concrete block with vertical joint and a series of shutters also made from concrete in a solution of interior and exterior continuity that configures the language of the building.
The density and quality of the interior images of some of the buildings by Aldo van Eyck and Hetzberger accompanied the entire architectural project process.



add to my library

Share |

 

+ on the same author/s
         
 
+ on the same photographer
         
         
     
0 comments


Do you want to write a comment?
Login to start session.
Localización: Granollers. Barcelona. Autor: BAAS. Jordi Badia. Arquitectos colaboradores: Jordi Framis, Daniel Guerra. Marcos Catalán y Sergi Serrat. Colaboradores externos: Eduard Doce, arquitecto cálculo estructura, INYPSA, Antonio Leciñena y Joan Vilanova, arquitectos técnicos, Francesc Xairó, mediciones y presupuesto, Consulting Lluís Duart, instalaciones. Construcción: Construcciones Solius. Promotor: GISA, Gestió d’Infrastructures. Departament d’Ensenyament. Fotografía Eugeni Pons.
Contact
BAAS Arquitectes
Barcelona
www.jordibadia.com
Photography
Eugeni Pons
Lloret, Girona
www.eugeni-pons.com