Family houses

Igualada, Barcelona

(0 ratings)

0.96 House

Manuel Bailo y Rosa Rull, arquitectos

Description Technical file

This family house, whose formalisation has been resolved by means of a descending route, has been designed for a very steep plot situated on an urbanised slope on the outskirts of Igualada, with pedestrian and vehicle access in the top part of the house.
The vistas of the area and the complex topography that makes mobility difficult from one point of the plot to the other, are two factors that determine the conception of the dwelling, which can be understood as the constructional translation of a descending pedestrian route over three stretches, from the level of the road to the wooded terrain that surrounds the site. This route, which has been made possible through the roof, permits a full enjoyment of the vistas and, at the end, the entrance to the house via the same vestibule accessed from the car parking area. This is therefore a roof on which one can walk, though it is a sloping one.
The layout of the house makes the privacy of the habitable areas increase as the level is diminished. The living area is in the second stretch of this route and enjoys the best vistas.
Structurally, the house operates entirely like a folded tube, a beam formed from metallic lattice whose ends are embedded in the terrain. This beam-box rests on the slope on two slender metallic pillars whose small section blends the structural element into the nearby tree trunks.
With regard to the external cladding, an economic and lightweight solution has been found, a system used by the industry to cover the elevations of large industrial premises. Aluminium panels permit the dry construction of the facade and their weight liberates the facades of the loads. The character of the openings made in this panel contributes to the constructional and programme-related integration of the whole.
The project materialises on the basis of two very important construction systems, both in the facade and in the structure, which have definitively influenced the final shape of the building. The formal final result is in keeping with the original structural and constructional requirements.
The spatial objective established in order to adapt the slope to the legal regulations and the vistas that surround the principal volume has given rise to the resulting structure: a beam-box that turns on itself, developed from a metallic rod structure, anchored in the land in the upper end and resting on two pillars in the opposite end.



add to my library

Share |

 

Plans and other extras
+ on the same author/s
         
         
0 comments


Do you want to write a comment?
Login to start session.
Constructora: 2G Germans Garcia. Estructura cálculo: Marti Cabestany. Arquitecto técnico: Joel Vives. Fotografía: José Hevia.
Contact
Manuel Bailo
Barcelona
www.addarquitectura.net
Rosa Rull
Barcelona
www.addarquitectura.net