Architecture for culture

Santa Cruz de Tenerife. Canarias

(0 ratings)

TEA, Tenerife Arts Space

Herzog & de Meuron

Description Technical file

The creation of a compact volume that takes advantage of its horizontality to force the diagonal penetration of a ramp that, generating an attractive triangular plaza, enhances the public and multi-use character of the project is the basic approach that generates this project.
The new TEA has become a new and animated place for people of all ages and interests in the city of Santa Cruz de Tenerife and the manner of achieving this can be gleaned from the thoughts of the authors themselves: “to achieve it, we developed an architectural concept in which the various activities and spaces of the centre are fused and flow into each other”. In effect, a new public pedestrian lane crosses the building diagonally, connecting the top part of the Serrador bridge with the bank of the Barranco de Santos ravine. In its descent, this interior street expands to gradually become transformed into a partially covered triangular space situated at the very heart of the culture centre. This singular space thus becomes an open public square accessible to the city. The new urban life is articulated through the museum café and the restaurant, which offer their services not only in the building but also in the plaza and below the extensive and shaded pavilion of existing trees in the nearby Barranco. The plaza can also be used at night as a summer cinema, showing films and videos in collaboration with the TEA. The principal function of the plaza is that of leading the public into the building interior and to provide a maximum of directional clarity in the internal routes, given that the entrance hall has been conceived as a spatial continuation of the plaza.
The forceful, complex geometry, as well as the massive character of the enclosing walls, provide the construction with a compact appearance that contrasts with the transparency of the enclosures generated by means of trapezoid-shaped breaks that in turn give rise to interstitial spaces that, together with the skylights, illuminate the interior.
One of the most characteristic features of the building is its concrete façade, abundantly perforated with a series of orifices formalised from a “pixelised” image of a marine surface, filtering the light and giving rise to a startling nocturnal image.
The building designed for the TEA is based on a courtyard typology in its shape and dimension, as well as on its capacity to structure the architectural space while establishing an open dialogue with the neighbouring Museum of Nature and of Man, the old Civil Hospital. The courtyards with their elongated shapes are highly transcendental in several aspects, providing natural light, vistas and orientation for the visitors and users of the museum spaces.



add to my library

Share |

 

+ on the same author/s
     
0 comments


Do you want to write a comment?
Login to start session.
Situación: Calle de San Sebastián, Santa Cruz de Tenerife, Islas Canarias. Autores: Jacques Herzog, Pierre de Meuron, David Koch. Arquitecto asociado: Virgilio Gutiérrez Herreros. Arquitectos proyectistas: Astrid Peissard (socio hasta abril de 2006), Alexander Franz, Benito Blanco Avellano, Luis Játiva Quiroga. Equipo del proyecto: Jose Luis Berrueta, Gustavo García, Nicolas Grosmond, Sara Jacinto, Diego Martínez Navarro, Monica Ors Romagosa, Lara Semler, Lys Villalba Rubio, Benjamin Wiederock. Desarrollo del diseño 1999 – 2003 : Jacques Herzog, Pierre de Meuron. Arquitecto asociado: Virgilio Gutiérrez Herreros. Arquitectos proyectistas: Astrid Peissard (socio), Daniel Mallo, Miquel Rodríguez. Equipo del proyecto: Béla Berec, Blanca Castañeda, Stefan Dambacher, Diana Garay, Ana Inacio, Peter Jenni, Matei Manaila, Sonia Neves Campos, Reto Pedrocchi, Raquel Ramalheira, Camilo Rebelo, Frank Schneider, Claudia Thomet. Arquitecto asociado Virgilio Gutiérrez Herreros. Equipo del proyecto: Eladio Arteaga Hernández, Carlos Alonso Labrador, Pedro Alonso Quecuty, Fátima Diego Luna, María Caballero Arellano, Juan Carlos Chico Padrón, Carlos Guigoú Fernández, Miguel A. Hernández de León Perdomo, Blas Pérez Ojeda. Desarrollo del proyecto: Coordinación: Herzog & de Meuron. Proyecto de Arquitectura Herzog & de Meuron y Virgilio Gutiérrez Herrero, arquitecto. Dirección de la obra: UTE Herzog & de Meuron y Virgilio Gutiérrez Herreros, arquitecto. Ingeniería de estructura: Dionisio Castro Pérez, Martínez Segovia Pallas y Asociados, Ingeniería y Arquitectura. Director de la obra: Virgilio Gutiérrez Herreros, arquitecto. Levantamiento topográfico: Topografía Canaria. Ingeniería de instalaciones: Techne Ingeniería. Ingeniería de fontanería y saneamiento: Virgilio Gutiérrez Herreros, arquitecto. Ingeniería mecánica y eléctrica: Techne Ingeniería. Consultoría de alumbrado: Ove Arup, Londres. Acústica: Estudi Acústic Higini Arau. Constructora: OHL. Promotor: Cabildo Insular de Tenerife, Santa Cruz de Tenerife. Fotografía: Iwan Baan, Duccio Malagamba. Roland Halbe.
Contact
Herzog & de Meuron
Basel, Suiza