Commercial spaces

Barcelona

(0 ratings)

H&M store in Barcelona

Estudio Mariscal

Description Technical file

An establishment that creates a harmonious fusion of architectural elements in the neo-classical cut of the emblematic old Catalana de Gas building with pieces built in a contemporary language such as the staircase and the dome, two key elements in this reform whose mission is to emphasise the void generated by the central staircase.
The change in use of the building is one of the conditioning factors of the project, since it has gone from being a space housing the headquarters of a major company to a fashion store that mainly targets young people who love the latest trends. This has required a project that seeks to reconcile the “old” with the “new”. The baroque, bourgeois style here establishes a dialogue with a contemporary pop style.
The idea behind this project rests on the use of pieces in a jigsaw puzzle to achieve an open design, generating disparate situations that resolve, invade or colonise each nook and cranny in the space. In creating units that meet this modular need metal has been used, superposing it on and contrasting it with the original wood and stone.
In the main entrance an explosion of light, colour and movement has been created through LED screens. This access operates as a show window, shop sign and main entrance. The connection between interior and exterior, which normally occurs through the show window, in this case becomes a virtual proposal, given that, in order to respect the façade, a logo of minimal proportions has been designed.
The three noble halls, which used to house the management offices of Catalana de Gas, situated on the first floor of the building, has been restored and integrated into the commercial space. In these three halls the contrast between new and old is more evident, as they have conserved the original wooden display cases, the fireplaces and the wooden floorboards, which live harmoniously with the new metal furniture.
The staircase and the dome are two very important elements in the reforms. The well generated by the staircase has been emphasised, flooding it in light coming in through the dome that crowns the building. This central atrium links up the three floors and brings natural light into the interior. The cone is a metaphor, a spiral jutting into the sky to capture the light. The new basement scenario integrates sculptural elements that give colour and identity to the space. A series of cacti in organic shapes, covered in fabrics in vivid hues, dot the space and give it character.
The predominant material is metal, present in the panels that line the wall, in the furniture and in the stairs, in opposition to the stone and marbles of the original architecture.
The wall panels are in iron sheeting four millimetres thick, laser-cut and painted in a matt white colour, then fired. For the central units of the first floor, as well as the basement columns, sheet metal of the same thickness has been used, combined with laminar glass with coloured “butyl” for the shelving. The central units in the ground floor are in orange-tinted ash plywood with the grain left exposed, plus four-millimetre iron sheeting painted in matt white, then fired. The ceiling panels are also in iron sheeting, painted in matt white and fired.
The floor is a continuous paving that does not require joins, made from natural cements and mineral charges with granulation in different sizes. This is a floor with high mechanical strength that surpasses that of concrete.



add to my library

Share |

 

+ on the same author/s
   
0 comments


Do you want to write a comment?
Login to start session.
Situación: Portal de l’Àngel. Barcelona. Autor: Estudio Mariscal. Constructora: Dula Bau. Mobiliario y equipamiento comercial: Dula Ibérica. Estructura: nb35. Arquitectura técnica e instalaciones: MC Arquitectura e Ingeniería. Promotor: H&M, Hennes & Mauritz. Fotografía: Rafael Vargas.
Contact
Estudio Mariscal