Commercial spaces

Vilafranca del Penedés. Barcelona

(0 ratings)

Furniture shop in Vilafranca del Penedés

Francesc Rifé, interiorismo

Description Technical file

This establishment dedicated to the sale of furniture, with a contained and functional aesthetic, uses its minimalist language with the clear objective of facilitating the client’s commercial message and establishing an intelligent dialogue with its urban surroundings.

Situated in the heart of the commercial axis of the city of Vilafranca del Penedés (Barcelona), this new establishment of large dimensions arose from the union of two spaces, given that initially Muebles Morató occupied a contiguous premises that, with the new project, has managed to duplicate the space.

The programme is distributed over three floors: ground floor, underground floor and first floor. The ground floor holds the offices and administrative work areas, the area for attending to the public, the Hästens zone which operates as the Hästens Store and boasts a hundred and fifty metres square approximately and an area of contemporary Italian furniture. The first floor is for contract and installations, office furniture and home zone. The basement floor houses the rest and comfort area, and the entire offering of lighting elements.

The objective of this intervention was to achieve that in the same showroom different pieces of furniture from different labels and typologies could share a single flexible space that would allow the displays to be constantly updated.

Sliding panels help to separate the different areas of the space while serving as a backdrop for the products on display. The slide along a floor carpeted in different shades, contained within stainless steel platens embedded in the floor. Most of the false ceiling has been resolved by hanging a system of aluminium slats lacquered in a dark colour that holds the lighting rails and the air conditioning installations as well as the guides on which the mobile panels slide. Dark shades contrasting with the white walls and the counterpoint of a mustard colour give this space a characteristic ambient quality that is typical of Francesc Rifé’s interventions.

Vertical communication is via a highly luminous staircase situated between two large panels of transparent laminated glass, while the façade, which consists of a great window that treats the ground floor and the mezzanine in a unitary fashion, establishes a friendly dialogue with the scale of the pedestrian space.



add to my library

Share |

 

+ on the same author/s
         
         
         
+ on the same photographer
         
         
     
0 comments


Do you want to write a comment?
Login to start session.
Localización: Vilafranca del Penedès (Barcelona). Autor: Francesc Rifé, interiorista. Colaborador: Josep Torrents. Promotor: Mo Design Mobles Morató. Fotografía: Eugeni Pons.
Contact
Francesc Rifé
Barcelona
www.rife-design.com
Photography
Eugeni Pons
Lloret, Girona
www.eugeni-pons.com