Hotels

Calvià. Mallorca

(0 ratings)

Hotel in Calvià

Equip. Xavier Claramunt, Martín Ezquerro y Pau Rodríguez

Description Technical file

This extension of an old hotel situated on Mallorca's coastline constitutes an exemplary way of practising architecture within a difficult framework with high landscape values, through shapes and elements taken from the surroundings and from its build traditions.


The walls that taste of the sea's light

The Hotel Maricel was built in 1948 in the first series of hotels especially aimed at tourism. Given its privileged situation on a seaside cliff, the original building manifests its closeness to the sea by extending terraces in the manner of large steps. The building has thus grown with semi-buried rooms that look out to the sea, post-troglodyte perforations that recall the Mediterranean grottoes and caves. A basic image of comfortable direct contact with nature.

When tackling the extension of the Hotel Maricel, the project decided take as its premise the fact of retaining contact with the sea, its light and the use of construction references rooted in the land. For the new facilities there were two plots divided by a street and separated from the original building by the Andratx road. Added to this dismembered situation was an urban context lacking in any landscape interest. Thus we identified the two forced bases, the connection with the original building and insulating it from the immediate context as well as its primary objective: to retain the views of the sea.

The first decision sought to achieve in a single movement the connection with the original building and insulating it from the immediate surroundings. This established the relationship of use between the original building and the extension through a walkway that takes as its reference the retaining walls of the terrace that are typical of the Mallorca landscape. The peculiarities of the work and its complexity and urban implications situated the construction in the sphere of a civil work, to such an extent that, below the road to Andratx and the street that divides the new plots, a wide sinuous path was created that excavates the new plots to create a valley in which the extension buildings stand and to protect them from the surrounding urban landscape. Communication and isolation all in one.

With the programme's clear objective of maintaining and boosting visual contact with the sea and with the light, the stone walls descend from the original building, bridge the road to Andratx and reach out to the extension, growing downwards to build large patios that illuminate the underground floors, or upwards to configure the intended shape that orients the new buildings towards the sea. This takes advantage of the effort to excavate this valley landscape to bring light into all the floors while using the natural sinuous outline of the retaining walls in order to orient the buildings of the residential tourist programme. Thanks to this gesture, each room in the complex has its own fragment of the sea by looking to the right and to the left of the original building, which is maintained as a reference.



add to my library

Share |

 

Plans and other extras
+ on the same author/s
         
+ on the same photographer
         
         
     
0 comments


Do you want to write a comment?
Login to start session.
Situación: Carretera d’Andratx. Calvià. Mallorca. Autores: Equip. Xavier Claramunt, Martín Ezquerro y Pau Rodríguez. Colaboradores: Marc Zaballa, Miquel de Mas, Joan Cuevas, Yago Haro, Vicky Pons, A-Sophie de Vargas, Carmen Barberà, Oliver Schmidt, Alex Ortiz, Adam Mendoza, Anna Ramos, Oriol Bordes, Hilda Compte, José Ahedo, Ana Azevedo. Promotor: Hospes. Aparejador: Xesc Canyelles. Ingeniería: Inti Energía. Constructora: Es Macs. Fotografía: Adrià Goula.
Suppliers list
Luminarias: Ca2L
WC + griferías: Roca
Lavabo container: Cosmic
Constructora: Esmacs

Contact
Xavier Claramunt
Barcelona
www.equip.com.es
Martín Ezquerro
Barcelona
Pau Rodríguez
Barcelona
www.equip.com.es
Photography
Adrià Goula
Barcelona
www.adriagoula.com