Restaurants and bars

Cadreita. Navarra

(0 ratings)

Chill-out in Cadreita

Vaíllo & Irigaray + Galar. Antonio Vaíllo i Daniel, Juan L. Irigaray Huarte, arquitectos. Director de proyecto: Daniel Galar Irurre, arquitecto

Description Technical file

This project turns into a brilliant paradigm of the way in which architecture must act within the framework of new uses resulting from new social relations, using in its adventure the technologies and materials that contemporary times puts within its reach.

The installation consists of building a new space as an annexe to the installations of the neighbouring Marisol Restaurant in order to accommodate the complementary and necessary uses for staging specific events.

The organisational plan obeys a pattern similar to that of organic micro-structures, more in keeping with the guidelines of liquid and/or gelatinous geometries than with Cartesian structures, and the fact of proposing a programme as a sum of ambiguous uses, as well as the need to blend them into a single space without quite dissolving into its whole, establishes working guidelines that employ a "soft" geometry and a unified, "aired" spatial treatment. Consequently, the introduction of bubbles of air-light in this space, plus the need to determine "magmatic" connection laws, establish a final geometry similar to the microscopic visions of microorganisms in which the existence of elements floating in thick magma that invades everything establishes a non-directional isomorphic law.

The view of the whole as a landscape proposes the continuation of the existing grove that seeks to envelop everything without concealment, manifesting its new identity not so much as a built element but as a re-forested element. This new "vegetable species" proposes a permeable, breathable enclosure that operates both as solar control and as a visual and thermal filter, built from recycled plastic tubes in a variety of colours that are similar to the natural ones. This all makes it possible to adapt it to the urban layout, to the existing perimeters and constructions, giving the space and the complex a homogeneous vision without losing the original spirit as a venue for events.

The friendly and "natural" presence of the vegetation-covered perimeter also invades the new action, given that in the interior the space is diluted among bubbles of air and light as well as pillars that, in the manner of a forest, seeks to establish an atmosphere similar to that of a large natural space: areas in shadow, clearings of light, etc, an atmosphere that approximates the naturalist dreams of the early nineteenth century, charged with mystery and a fascination with the possibility of definitively annexing technique and nature. A forest of slender pillars transmits the loads from the roof slab to the foundation slab. The foundation itself contains the concrete air conditioning conduits that in turn act as a perimeter retaining wall of the sub-base. Each pillar supports a minimal load and features articulated unions to allow the loads to self-distribute according to how the pillars are distributed. A series of sloping pillars absorbs the horizontal stress.

The glass and concrete surfaces that compose the project's walls were acoustically deficient, and so the surface of the roof slab has been worked on with an "egg box" system made from shuttering whose mould is an impermeable drainage layer. This textured layer breaks the acoustic wave, reducing reverberation in the premises. To support it, wooden rolls have been superposed on the ceiling in the areas with higher sound levels.

In the party wall of the existing building a recycled polyethylene "green saver" lining has been used, normally applied to protect the lawn in areas of heavy traffic and thus returning to the building's vegetable conceptualisation. The courtyards have also been lined in reused waste materials such as slag from glass factories, volcanic stone rejects, etc.



add to my library

Share |

 

Plans and other extras
+ on the same author/s
         
   
+ on the same photographer
         
         
     
0 comments


Do you want to write a comment?
Login to start session.
Situación: Cadreita, Navarra. Autores: Vaíllo & Irigaray + Galar. Antonio Vaíllo i Daniel, Juan L. Irigaray Huarte, arquitectos. Director de proyecto: Daniel Galar Irurre, arquitecto. Colaboradores: David Eguinoa, arquitecto, Luis Miguel Navarro, ingeniero, Juan Carlos de la Iglesia, delineante, Ángel Álvarez, delineante, Oscar Martínez, delineante, Isabel Franco, administración. Consultores: Pacho Jiménez, aparejador, Tadeo Errea- Landabe, ingeniería-estructura, Anton Aman - Als Lighting, iluminación, Vitrocsa, ingeniería de fachada. Promotor: Restaurante Marisol. Constructor: VDR. Fotografía: José Manuel Cutillas.
Suppliers list
Carpintería de aluminio y vidrio: Vitrocsa
Climatización y ventilación: Adisa
Carpintería de acero Jansen: Metálicas Larumbe
Pintura: Proind
Cerramientos metálicos exteriores: Metálicas Herlosa
Pavimento hormigón: Pavitecnic
Electricidad: Nebego
Mobiliario: Sensesdeco
Iluminación: Als-Lighting

Contact
Antonio Vaillo y Daniel
Pamplona, Navarra
www.vailloirigaray.com
Juan Luis Irigaray Huarte
Pamplona, Navarra
www.vailloirigaray.com
Vaíllo & Irigaray

Daniel Galar
Pamplona, Navarra
www.vailloirigaray.com
Photography
José Manuel Cutillas
Pamplona, Navarra