Healthcare architectures

Barcelona

(0 ratings)

Hospital de la Santa Creu i Sant Pau

Silvia Barbera, Esteve Bonell, José Luis Canosa, Josep Maria Gil, Francesc Rius, arquitectos

Description Technical file

In surroundings defined by a unique set of urbanistic conditions as well as by its characteristic historic-architectural antecedents, this building has been erected to provide a suitable solution to a problem, adopting an original "fan"-shaped typological plan that links up in its final geometry with both the orthogonal scheme of Barcelona's Ensanche district and with its necessary articulation with the rest of the plot and its diagonal axis.


The historic site of the Hospital de la Santa Creu i Sant Pau covers a space of nine blocks in the Ensanche district, occupied and dominated by the constructions built in the early twentieth century by the architect Domènech y Muntaner.

The new Hospital de Sant Pau is situated in the northern triangle of the site. Its strategic position on the plot requires two scales for reading the building with regard to its surroundings. In a wide-ranging vision of the territory, it stands at the end of a route through an extraordinary urban space of the city that begins at the Sagrada Familia and ends in Ronda del Guinardó. The new building architecturally completes the square-shaped plot in which the direction of the axis underlines the diagonal and organises an internal, centripetal order to which the best pieces of the old hospital are attached.

The project addresses two fundamental issues: one of them determined by the powerful functional conditioning factors of a hospital, and the other by the weight that the new architecture must bear owing to the urbanistic and cultural influences of the surroundings. Recognising the programme-related and functional aspects made it necessary to define a technically unquestionable building that would efficiently comply with the requirements of a modern hospital.

This is a complex building, with differentiated sectors: a public space open to the outside that must receive a high number of visitors; a medical-clinical-hospital nucleus of professionals of different types, who are the driving force of the building; a set of patients with varying degrees of illness and who consequently require different types of care, different areas of privacy and calm; an administrative area; and the external consultation zone with high people traffic in short periods of time. The project thus values and respects its privileged location, taking into account the order of the construction and the scale of the existing buildings, giving a simple response to a complex programme imbued with its public character. The construction needs to transmit the character of a peaceful, calm, clean and luminous building, comfortable for both the patients and the workers, yet attractive to the visitor (as is the case with the old Hospital de Sant Pau) and easy to find your way in through the shortest routes, providing independence between sections as well as any possible changes in layout.

The building, through its volumetry, defines two reading scales and takes them to the programme by creating two clearly differentiated zones. One contains the programme for the services and the other occupies the inpatient zone. These two areas are linked by an "intermediate" one that acts as a connection vestibule.

The "large" building for services and consultations has its façade on calle Mas Casanovas and plays the role of boundary building on the plot. Its position with regard to Ronda del Guinardó also turns it into the acoustic and environmental protector of the room units.

The inpatient zone is formalised through the plan of the "fingers" of one hand that enter the green space separating it from the old hospital. This manages to reduce the building's volumetric impact while leading to a subtler relationship with the old pavilions. The first "finger" follows the direction of the diagonal axis, while the other three open up fan-wise to adapt to the terrain and align against calle Sant Quintí.



add to my library

Share |

 

Plans and other extras
+ on the same author/s
         
+ on the same photographer
         
         
     
0 comments


Do you want to write a comment?
Login to start session.
Emplazamiento: C/ Mas Casanovas, 90, Barcelona y C/ Sant Quintí, 89, Barcelona. Autores: Silvia Barbera, Esteve Bonell, José Luis Canosa, Josep Maria Gil, Francesc Rius, arquitectos. Colaboradores: Nacho Torró, Pablo Introcaso, Antonio Milson, Roger Sauquet, Paola Acevedo, Pau Calleja, Roberto Doering, Bea Gimeno, Simona Iaquinto, Davide Lorenzato, Roger Parareda, Michel Roschach, Anilú Treviño, Ana Miguel, Carlo Mezzino, Vera Tabárez. Estructura: B.O.M.A. Robert Brufau, Carles Jaen, Xavi Aguado. Instalaciones: Milian Associats. Arquitectos técnicos: Enric Rego, Pere Rius, Joan March. Seguridad y salud: Francesc Xairó i associats. Constructor: primera fase = UTE: OHL y EMTE. Segunda fase: UTE: Dragados y Axima. Promotor: Molt Il•lustre Administració (Generalitat de Catalunya, Ajuntament de Barcelona y el Cabildo Catedralicio). Fotografía: Lluis Casals.
Suppliers list
Polímeros: ACO
Material cerámico / Sanitarios: Catalonia Cerámica
Material cerámico: Gimalgres
Cristales sanitarios: Masia
Cristales curvados: Cricursa
Accesorios baño: Sanitel, Mediclinics
Claraboyas: Criber 2000
Placas alveolares: Estructuras Beton y Superolita
Mamparas: Clestra
Transporte neumático: Saunier Duval Setri
Coloc. Piedra fachada: Eurogramco
Mármol: Marbres Marqués
Cabinas aseos: Guasch i Domenech
Puertas Max marco aluminio: Staff Sedò
Mortero: Hormicemex
Pavimento quirófano: Gra
Impermeabilización cubierta: Intemper
Espuma poliuretano: Indalfer
Ascensores/ escaleras: Kone Elevadores
Falso techo metálico: Lledó
Puertas correderas: Manusa
Grifería: Frattini
Cubierta de zinc: Serausa
Revestimiento MAX: Teinser
Material cerámico: Tejerías La Covadonga

Contact
Esteve Bonell i Costa
Barcelona
Josep Maria Gil
Barcelona
Josep Lluis Canosa
Barcelona
Silvia Barbera
Barcelona
Francesc Rius
Barcelona
Photography
Lluis Casals
Barcelona
www.lluiscasals.com