Urbanistic development and intervention on the landscape

Pamplona

(0 ratings)

Pedestrian walkway and housing estate in Pamplona. Baluarte de Labrit Domain

Carlos Pereda, Óscar Pérez, Ignacio Olite, arquitectos

FAD Awards finalist 2011  City and landscape
Description Technical file

The parameters of beauty, slenderness and structural rigour, together with a rigorous study of the colour of its materials, turn this pedestrian walkway into a paradigm for what an intervention of these characteristics should be, in a milieu powerfully conditioned by its historical and architectural antecedents.

The construction of the pedestrian walkway between Baluarte de Labrit and the San Bartolomé Fort meets the ancestral yearning of Pamplona's urban planners to give continuity to the Ring Boulevard that runs along the walled enclosure beyond the limits of the old Burgos, the burgs.

Its outline configures a broken perimeter that at its upper point starts in geometric continuity with the backdrop of the Boulevard next to the San Bartolomé Fort and ends by twisting towards the lower end point pre-established above the changing rooms of the existing Labrit pelota court. Special mention should be made of the staircase, a unique contribution of the project and added to the original requirements. It was created with the vocation of providing a unique and unitary response to the need for accessibility to the area. The geometric and structural outline is defined by its "Y" shape, in such a way that the walkway runs between the two required points plus an intermediate support point formalised in the staircase, which makes it accessible from the bottom of the Labrit slope to overcome the existing unevenness of 3.70 metres through two gently sloping ramps.

The walkway project is committed to uniting construction and structure in a design where all the elements that define it combine both concepts. It is premeditatedly divested of all superfluous elements so that it presents a clean appearance identified with the taste for the formal simplicity and measured expressiveness inherent to the materials employed, Corten steel and Ipe wood.

In construction terms, the project is defined by the colour balance established between the different materials employed, its diverse textures and colours, which contribute a sense of uniformity that gives the volume a consistent, almost sculptural identity that the constructional simplicity seeks to emphasise. The rest of the intervention is basically limited to the paving with large-format calcarenite slabs geometrically defined by the outline imposed by the walkway, completing its accessibility with the rest of the walled edge.

The project, in line with the search for formal simplicity as a compositional mechanism, has placed special interest in taking painstaking care of the development of the supports. They have been designed with a sophisticated yet natural look so that the presence and contact of the walkway volume with the historical traces would present, in the manner of an artifice, the identity of what is simply supported, thus avoiding any heavy or roughly cobbled-together solutions.



add to my library

Share |

 

+ on the same photographer
         
         
     
0 comments


Do you want to write a comment?
Login to start session.
Situación: Entorno del Baluarte de Labrit. Pamplona. Autor: Carlos Pereda, Óscar Pérez, Ignacio Olite, arquitectos. Aparejador: Pedro Legarreta Nuin. Ingeniería: Boreas NT, estructura. Instalaciones: Inarq. Colaboradora: Teresa Gridilla Saavedra, arquitecto. Constructor: UTE. Arian Teusa. Promotor: Ayuntamiento de Pamplona. Área de proyectos estratégicos. Fotografía: Pedro Pegenaute, José Manuel Cutillas, Pereda Pérez Arquitectos.
Contact
Photography
José Manuel Cutillas
Pamplona, Navarra
Pedro Pegenaute
Barcelona
www.pedropegenaute.es