Offices

Vigo

(0 ratings)

Headquarters for the Architects' Association in Vigo and development of the Pueblo Gallego square

Guadalupe Piñera Manso y Jesús Irisarri Castro, arquitectos

FAD Awards finalist 2011  Architecture
Description Technical file

A volumetric shell derived from applying the approved planning regulations, the use of a double “skin” that, from the façade, controls the building's energy resources and an elaborate relationship with its public space characterise this brilliant architectural exercise.

Three entrances situated at different ground-floor levels permit generating a space of natural accessibility from the different levels of the streets that lead to the square of the Pueblo Gallego.

Through this mechanism, and on the basis of the façade's transparency, the social dimension is expanded in a previously degraded environment where the building's life and cultural offering colonise and expand their presence through the public space while the citizens' activities that are held there are incorporated into the building.

Nature seeks its place in a landscape with a topography that generates its own urban furniture, going from a horizontal to an enveloping plane together with a vegetal roof of wisteria that also holds up the lighting and herbaceous fields that fragment the paving and, as if collecting some of the vestiges of the history of this place, the stones from the enclosures and ruins that used to occupy the plot are now incorporated into the concrete flooring.

The building follows an organisation capable of continuous transformations in use to be able to meet a variety of activities with different requirements and changes over time, while a system of external circulations follows a course between the two façade layers, like a tree trunk, free-standing in regard to the particular organisations of the space that envelops and acclimatises them, allowing the parts of the building and the connections between them to function autonomously.

The union of the energy-climate sustainability approach and the functional approach through a primary and independent circulation of both people and flow of air through the variable space between the two layers of the building's enclosure allows the building to be broken up into fractions on the inside while opening up a chamber that gives on to it and filters the relationship of the interior spaces with the exterior. The generation of energy in winter is produced in this envelope, and the difference in temperatures in summer makes the air current from the north chamber next to the roof openings ventilate the building in an autonomous manner.

The building expresses the entire empirical research trajectory that the authors have developed in other projects, working with the new materials that the industry offers, minimising and standardising the construction effort, while an as-yet handcrafted context is explored. This is all done through a specific place, climate, the available technology and the constructional-financial possibilities.



add to my library

Share |

 

+ on the same author/s
         
+ on the same photographer
         
0 comments


Do you want to write a comment?
Login to start session.
Situación: Doctor Cadaval, 5 Vigo. Autores: Jesús Irisarri Castro y Guadalupe Piñera Manso, arquitectos (IRISARRI PIÑERA S.L.P.). Aparejador: Sancho Páramo Cerqueira. Colaboradores: Carlos de la Torre y Xiana Alonso. Estructuras: Mecanismo, S.L. Instalaciones: Exinor, S.L. y Grupo JG. Paisajismo: Sempre Verd. Fotografía: Manuel G. Vicente.
Contact
Jesús Irisarri Castro
Vigo, Pontevedra
Guadalupe Piñera Manso
Vigo, Pontevedra
Photography
Manuel González Vicente
Redondela, Pontevedra