Dwellings

Barcelona

(0 ratings)

House 13

Marcos Catalán, interiorista

FAD Awards finalist 2011  Interior design
Description Technical file

An exercise that is routine in principle and consisting of transforming and renovating the habitability conditions of an existing dwelling is here transformed into a magnificent and elegant reflection undertaken through the argument of the necessary re-approach to a mistaken initial scheme.

How do you manage to build a new domestic landscape that does not recall anything of the pre-existence? How do you modify a rigid, outdated scheme of tiny rooms connected by a long corridor that does not address the user's needs and does not make the most of the advantages and privileges offered by an attic flat in Barcelona's Ensanche district?

“Like an old-fashioned tailor's, a bespoke suit is made that addresses all the specific needs of the new user and enhances the qualities of the place”. This sentence, taken from the authors' report, clearly expresses the attitude adopted when tackling a project that, once the demolition was completed, respects only the structure, installations and access from the central nucleus as necessary from elements from what existed before.

A scheme of fluid and open-plan spaces has been implanted that adopt multiple and variable functions, always connected to the outside, while a “sanitrit” portable lavatory permits placing the living room and bedroom in the space corresponding to it: living room to the south and bedroom to the east, finally correcting the poor orientation of the old layout. The rest of the rooms in the flat are connected to these spaces via a lattice membrane that both makes the programme flow and contains it.

The flat had been inhabited by the parents of one of the clients… How do we bring fresh air into a space saturated with memories? How do we manage to rejuvenate the new users? The answer was evident: "lifting" the floor plan. By remaining rigorous in the order, in the proportion of the spaces, and making the installations disappear so that they do not take away from the few materials that dress the dwelling. That is, the opposite to what there was before.

Pinewood and the colour white are the only added materials, generating a vague atmosphere that cedes centre stage to the light and the life of the users, thus building a new container. The limits with the exterior are manipulated to open large gaps in the public areas, minimising the openings in the private spaces.



add to my library

Share |

 

+ on the same author/s
       
+ on the same photographer
         
         
     
0 comments


Do you want to write a comment?
Login to start session.
Situación: Rambla Catalunya, Barcelona. Autor: Marcos Catalán. Constructor: Track. Mobiliario: Arkitektura. Fotógrafo: Eugeni Pons.
Contact
Marcos Catalán
Barcelona
Photography
Eugeni Pons
Lloret, Girona
www.eugeni-pons.com