Restaurants and bars

Barcelona

(0 ratings)

Café Lexington

Marcos Catalán, interiorista

Description Technical file

Velvet is the material that personalises this bar, transforming it into an establishment that leaves a classic aftertaste. A slight shift transforms the cafeteria into a cocktail bar in order to extract maximum benefit from the business and facilitating its spatial connection with the urban space.
A neighbourhood cafeteria, with buns and sandwiches during the day, and a drinks bar when night falls, the Lexington has the timeless air of a modern classic, determined to bring back the cosmopolitan tradition of Barcelona’s cocktail bars.
Located on the ground floor of a building in Barcelona’s Ensanche district, the premises consist of a corridor narrowed down in its central part by the stairwell of the building and opening up in the back and into the interior city block courtyard.
The level of the mezzanine is taken as the reference to sketch out a continuous line in its section around the perimeter of the premises, dividing them into two parts. The transversal section outlines two opposing “U”s, one in dark wood that embraces the client and another one acting as a “vault” that tints the whole space in a gold sheen.
Owing to the typology of the premises, the room is divided into two greatly differentiated parts: one directly connected to the street and holding the bar and another one connected to the interior of the city block. Despite this, it was sought to emphasise certain visual axes such as the one that allows the perception of the full dimensions of the premises from the entrance as well as the connection with the city block interior. The mezzanine, which has not been demolished, is used as a storeroom.
The design of the “character” of the establishment has resorted to the values transmitted by some of the benchmark interiors in Barcelona: the elegant comfort of the cocktail bars, the tradition of the cafés, the way the traditional bars go about their business, the lighting by zones, generating a “chiaroscuro” effect and the ochre colour that enhances the tungsten light and transmits the sense of retreat of a home.
The materials used in the intervention are as minimal as possible: pinewood and a “gold colour”. Brass and steel configure isolated elements such as the bar and the joinery. The velvet of the curtains softens the atmosphere, helps to improve the acoustics and emphasises the height of the interior space. The lighting changes according to the shape and composition, boosting the proportions, accenting the corners and helping to “sketch” lines that coincide with the principal functional areas.
A glass façade, which reveals the great height of the establishment and brings in the passers-by, turns into a stage thanks to the velvet hangings. There are no metallic shutters giving on to the street, nor any air conditioning appliances that lower the lintel. The threshold is clear of any encumbrances and the velvet, spread out or folded back, announces the change in use. And the spectacle.



add to my library

Share |

 

+ on the same author/s
       
+ on the same photographer
         
         
     
0 comments


Do you want to write a comment?
Login to start session.
Localización: Barcelona Autor: Marcos Catalán Constructor: La Propiedad Ingeniero: Joaquín Quílez Mata Fotografía: Eugeni Pons
Contact
Marcos Catalán
Barcelona
Photography
Eugeni Pons
Lloret, Girona
www.eugeni-pons.com