Bunyola (Mallorca)

(0 ratings)

SS House

Jordi Badia, arquitecto

Description Technical file

Within the context of the characteristic rural landscape of Mallorca, the architect Jordi Badia has undertaken a complex adaptation exercise in which materials, shapes and construction systems are interactively associated with the purpose of configuring a family house that, despite its substantial dimensions, succeeds in fitting into its environment.


In the rural environment of the island of Mallorca the need arises, and is shared with the client, of using traditional local techniques, both in constructional and landscape terms and in the way it adapts to the topography, in order to design and erect a building of considerable dimensions intended for use as a family home.

The house is configured through a series of parallel walls made from stone pebbles and mortar mixed with the earth from the site to blend it all into the same colour as the nearest surroundings. This ground plan geometry, shaped by the above-mentioned series of walls, is then covered with a great roof sheet clad in Arabic tiles that in its highest point allows a mezzanine to be introduced for a study, placed in such a way as to press down on the volumetry of the entrance space.

The main room in the floor plan, the living room, plays the role of a large plaza in which the space flows and crosses the house from the access patio to the porch. The part of the floor plan that appears to be pressed down by the higher body houses in its lineal composition the transversal accesses of the general floor plan as well as the staircase leading to the study.

The large sloping roof recovers its horizontality in the part corresponding to the porch that links up the living room with the garden, while a series of perforations in this final part of the great overhang allow sunlight and natural light into the interior.

The above-mentioned walls formed from pebbles and mortar and the roof that, in the manner of a great sheet clad in tiles, gently rests on them, characterise with great expressiveness the materiality and textures that allow the building to fit into the landscape. A powerful prism, also clad in pebbles, accommodates the vent of the chimney, breaking up with its verticality the sloping plane of the roof.

The light-coloured interior materials are also in tune with the Mediterranean spirit of the house. To achieve this, the traditional masonry walls have been left exposed; timber is used in both the leaf and sliding joinery and in the floors and walls; the roof forging is in exposed concrete and, finally, the white walls contrasting with the general colours of the spaces, shaping the staircase unit rising to the mezzanine as well as the parapet of the mezzanine overlooking the main hall.



add to my library

Share |

 

+ on the same author/s
         
+ on the same photographer
         
         
     
0 comments


Do you want to write a comment?
Login to start session.
Situación: Mallorca Autor: Jordi Badia, arquitecto Colaboradores: Jefe de proyecto:Eva Damià, Equipo: Marcos Catalan, Daniel Guerra, Mariona Guàrdia, Rafael Berengena Fotografía: Pedro Pegenaute
Contact
Jordi Badía
Barcelona
www.jordibadia.com
Photography
Pedro Pegenaute
Barcelona
www.pedropegenaute.es