Restaurants and bars

Logroño

(0 ratings)

Tondeluna

(Picado-de Blas arquitectos) María José de Blas y Ruben Picado

FAD Awards finalist 2012  Interior design
Description Technical file

It all began with a letter... something as apparently simple as defining rations made us see that it was something very important because it was the seed of its positioning.
Francis had spent many years in Ezcaray thinking of a new way of offering his cuisine. His dream was becoming a necessity until he took the decision with his wife Luisa of outlining a menu. This declaration of intent is not banal, it was to condition the rest of the discourse. Now it was a priority to find his space, generating a relationship space that would allow it to be developed.
Nothing should be static, not even recipes. The challenge lay in defining the limits with pragmatism so that it could be realised.
Our conversations began to structure the MEETING POINT, the place where the action of cooking blends with that of eating.
We understood that the process to the table required an invasion. The horizontal planes (stainless) allowed us to express this intention right to the table. The room is contaminated with the kitchen, diluting it until it is atomised into mobile elements, the guéridons.
These intentions lurked around the idea of displaying the process while waiting for the food. It all had to form part of the same experience, that visibility that was also olfactory had to be formalised and controlled.
The approach that could favour all of these intentions required eliminating the classic bar or restaurant concept where uses are discriminated and separated.
Questioning the existence of a bar was the first objective.
This small change was for us the most transgressive one against the usual way of working. It is a new typology that modified its roles.
We wanted the entire table to be like a dish, defining it for 12 maximum. A basic number for cutlery, table linen and tableware common to any home… it means looking at the table as the centre of Tondeluna, where the most important things occur around it. It is everyone’s table where everyone sits down as they arrive, with all that this implies.
We headed each one with a mobile preparation unit, a guéridon, in order to bring part of the process to the table and involve it.
In order to be able to use the room as a polyvalent space, dismountable elements were required. To this end we designed some lightweight boards with a beech core and laminated poplar, with a central assemblable H structure. Two people can transform the space in a few minutes. Chairs, walls and floor are ultimately configured with different thicknesses of the same material. It all brings solidity to the concept of the ‘beech grove’ as a homogeneous and mono-material space, also filled with nuances and superposed layers.
The most textured element is the slatted wall. We needed to deaden the sound with a surface that would break the waves and would have very high absorbing capacity. After these, there are several panels that fulfil this task. Their randomness follows a pattern to control its assembly and effect. The colour, however, is the result of a poetic transfer from the place where Francis and Luisa evoke their dreams, their beech grove. This eventful and living vertical presence is metaphorically transferred through the colours of a beech grove in the course of the year. It was interesting to locate the real colours with their RAL by pixelating a sequence of annual photos of the beech grove.
The natural light captured as it bounces off the park through the portico is reflected in the haphazardly shaped slats. The intention is to see the park from the tables to expand the spatial nature of the room. A herb garden has been planted in the north façade. It is a glass box that serves as a visual counterpoint to the great window overlooking the park, with the space sandwiched between ‘reflections’ to provide some degree of privacy without losing out on transparency. This great glass showcase has the function of a greenhouse for the sprouts and other species obtained daily from the market.



add to my library

Share |

 

+ on the same author/s
         
+ on the same photographer
         
         
     
0 comments


Do you want to write a comment?
Login to start session.
Situación: Logroño Propiedad: Francis Paniego y Luisa Barrachina Autores: (Picado-de Blas arquitectos) María José de Blas y Ruben Picado Colaboradores: María Arroyos, Lea Landry, Pedro Rica. Ingeniería FEYDO Fotógrafo: Eugeni Pons
Contact
Rubén Picado Fernández
Madrid
Mª José de Blas Gutiérrez
Madrid
www.picadodeblas.com
Picado - de Blas arquitectos

Photography
Eugeni Pons
Lloret, Girona
www.eugeni-pons.com