Urbanistic development and intervention on the landscape

Turons de les Tres Creus, Montmeló / Montornés del Vallés. Barcelona

(0 ratings)

Adaptation of the Roman site of Can Tacó

Toni Gironés, arquitecto.

FAD Awards finalist  
Description Technical file

Corrugated steel bars retain old walls built from stones and gravel from the neighbouring quarries, enhancing the coexistence of industry and the natural medium, as part of the adaptation of these archaeological remains.

The Roman site of Can Tacó is in the “Turó d’en Roina”, south-facing and 50 metres above the confluence of the rivers Congost and Mogent, at the source of the river Besós, around 20 km from where it flows into the Mediterranean Sea. Forming part of the spatial complex of “els Turons de les Tres Creus”, this natural enclave develops its biodiversity in a highly fragmented environment anthropised by man, and therefore its adaptation has the objective of recovering both the natural and the archaeological heritage. Crossing a small forest and submerged in the mass of oaks and ilex we discover the site at the end of a tranquil, sinuous route where the remains of the spatial geometry of a Roman palace emerge. Built by successive terraces and in part with local “licorella” stone, what had been an important settlement predating the construction of the Via Augusta is currently a natural vantage point over the Vallès region.

The project intervenes on the extrados of the Roman terraces, reinforcing the content (the space) and enhancing the container (the walls). The earth that over time covered up the remains are accumulated outside the site as a result of the archaeological excavation. This earth, together with the gravel and rocks from the old quarry, which is supposedly roman, have been selected and arranged in a new layout. A first steel lath contains the new stones, and in turn these the earth and gravel that will jointly reproduce the successive horizontal planes at the level through which the Romans passed. A second, denser and thinner lath is arranged as a curtain in time, a backdrop on which the different archaeological remains are projected. In this way stone and steel, mountain and industry share these landscapes of accumulation, interpreting the pre-existence, enhancing it and establishing a relationship with the medium in an attempt to optimise the resources to the maximum.



add to my library

Share |

 

Plans and other extras
+ on the same author/s
         
 
0 comments


Do you want to write a comment?
Login to start session.
Situación: Espacio natural de “Els Turons de les Tres Creus”, Montmeló-Montornès del Vallès. Barcelona. Cliente: Ayuntamientos de Montmeló y Montornès del Vallès. Constructora: ICAC, Institut Català d’Arqueologia Clàssica. Autor: Toni Gironès, Estudi d’Arquitectura Toni Gironès. Colaborador: Dani Rebugent Aparejador: Brufau i Cusó. Cálculo estructura: Boma Impasa. Arqueólogos: Josep Guitart, Montse Tenas. Directores de excavación: Gemma Garcia y Esther Rodrigo. Restauradores: Crat - Débora Iglesias y Isabel Parra. Medio natural: Naturalea - Albert Sorolla y Imma Rueda. Constructor: Moix obres y serveis. Jefe de obra: José Antonio Álvarez. Asesor adaptación gaviones: Antonio Casado. Fotografía: Sabem.com y Aeroproduccions, Toni Gironès.
Contact
Toni Gironès
Barcelona