Artesa de Segre, Lleida

(0 ratings)

Transmitter Space for the Megalithic Tumulus / Dolmen of Seró (2.800 a.C).

Toni Gironès Saderra, arquitecto

FAD Award  
Description Technical file

In January 2007, the construction works on one of the pipes in the irrigation network of the Segarra-Garrigues system led to the unexpected discovery of the remains of a prehistoric construction dated at more than 4,800 years old in the municipality of Seró - Artesa de Segre, in Lleida. The most exceptional feature of this discovery was the megalithic nature of the sandstone slabs, and especially their profuse geometric decorations sculpted in bas-relief, slabs that were in turn fragments of old statues-steles reused from a previous sculptural time.
The land occupied by two abandoned kitchen gardens situated near the village’s weighing plaza is the place where, protected by the above-mentioned archaeological remains, a small cultural facility with a polyvalence of uses and spaces was designed and built. It was built with local materials and in turn becomes a topography by bridging the unevenness of one height between the plaza and the kitchen gardens.
A succession of gentle ramps with light and elastic limits in corrugated steel suggests the routes and scale the different conditions of the planned public space: …a clay and earth platform between the plaza and the pre-Pyrenees horizon, a cliff-side plane as a vantage point above the chamber of the steles where the discovery area is located, a west-facing corner space with sunlight in winter and a covering of vegetation in summer, places where one can sit on rocks recycled from the wall of one of the kitchen gardens, porous, draining pavements that provide thermal inertia for the roof while reflecting the changing seasons, the shadows of the two recovered hackberries… and the memory of an old place with the spontaneous regrowth of the chard plants.
Indoors, the space devoted to the local wine-growing offers the product of the local cooperatives while operating as the village bar next to a polyvalent hall that alternates the everyday use of a social centre with the contents of an immediate museum space documenting the find, displaying pieces from the trousseau of the megalithic tomb and the starting point towards the millennial steles, part of a spiral route on an imperceptible slope.



add to my library

Share |

 

+ on the same author/s
         
 
+ on the same photographer
       
0 comments


Do you want to write a comment?
Login to start session.
Situación: Seró (Artesa de Segre). Lleida. Autor del Proyecto: Toni Gironès Saderra, arquitecto. Colaboradores: (Arquitecto) Dani Rebugent (Estudi d’Arquitectura Toni Gironès). (Arquitectos Técnicos) Brufau i Cusó. (Ingenieros estructuras) Boma Inpasa (Edificación), Estudi XV (Rampa). (Ingenieros Instalaciones) Oriol Vidal Ingenieria. (Arqueologos) Pep Castells y Joan López. Promotor: Ayuntamiento de Artesa de Segre. Empresa constructora: Construcciones Orgèl•lia y Construcciones germans Gilabert. Jefe de obra: Ignasi Gilabert. Superfície: 3615 m² (cubiertas y espacio exterior) / 503 m² (edificación). Fotografía: Aitor Estévez, Antonio Cayuelas y Toni Gironès.
Contact
Toni Gironès
Barcelona
Photography
Aitor Estevez

www.aitorestevez.com