Offices

Madrid

(0 ratings)

Pérez-Llorca office building

Teorema Arquitectura

Description Technical file

Different transition elements such as black stone tunnels that absorb the light or cracks in the walls that filter the light, fragmenting and subdividing the space, form part of the architectural lexicon used by the authors of this important interior architecture work.

An important law firm presented us architects with the challenge of intervening on the interior of the iconic Castelar building on Madrid’s Castellana Avenue, the work of the architect Rafael de la Hoz. Owing to its growth plan, the law firm needed to adapt the building in order to accommodate sufficient offices for 200 lawyers and a further 100 people dedicated to non-legal tasks (secretaries, administration, marketing, human resources, IT, etc), 11 meeting rooms of different dimensions, an auditorium and a large library that had to be situated in the great central atrium.

The project is divided in two and is based on two different strategies: the production zone (lawyers’ offices) located in the hanging glass tower and the representative zone (client reception, meeting rooms, auditorium and library) located in the base of the building.

In the tower the space is organised into independent offices for the lawyers, which are attached to the façade in a synthetic finish comprised of glass, lacquer and light-grey laminate capable of withstanding daily wear and tear and which spread the light throughout the space.

It was decided to act on the base by integrating the new added elements, using the same abstract and minimal language of the existing building but differentiating the original from the additions. Maple wood, natural wool felt and brushed stainless steel are used as the palette of materials that integrate into the building’s existing travertine and the black metamorphic stone of differing textures, plus artificial light a contrasting materials. In this ensemble are the administrative zone, reception, meeting rooms, auditorium and library organised as follows: behind the great staircase in the entrance is the reception with a central desk, rough and natural in black stone and maple wood, to organise the space, plus a contemplative waiting zone as the only elements against the backdrop of rough limestone flooded in the natural light that enters through the great roof light.

The upper floor is entirely given over to meeting spaces. The rooms had to be very private. The enclosures had to be opaque and protect the conversations held in the interiors, but at the same time we wanted to conserve to the extent possible the spatial continuity characteristic of this space so that, instead of doors, thick large pivoting walls were designed that are capable of perfectly insulating the rooms while providing the spatial continuity that connects with Castellana Avenue when no meetings are being held.



add to my library

Share |

 

0 comments


Do you want to write a comment?
Login to start session.
Localización: Madrid. Spain. Estudio:: Teorema Arquitectura. Arquitecto: Pepe Susín. Cliente: Pérez-Llorca. Fechas de construcción: Diciembre 2012 a Marzo 2013. Fotografía: Nacho Uribesalazar.
Suppliers list
Pavimento textil / Textile flooring: Interface www.interface.com
Contact