Other interior spaces

Valbuena de Duero, Valladolid

(0 ratings)

Renovation of the Cask Hall for Vega-Sicilia wines

Fernando Salas, interiorista y Jesús Manuel Gómez Gaite, arquitecto

Description Technical file

The design of this architectural renovation project makes the space’s main focus the sculptural presence of the barrels in which one of the most renowned wines in the world is created.

The project for the renovation of the Cask Hall for Vega-Sicilia wines, in Valbuena de Duero (Valladolid) has basically consisted of the renovation and transformation of the interior space, through a new approach to the air-conditioning, lighting and general installations, as well as improvements in communication between its different levels (stairs and service lifts). The project required the utmost rigour, leaving little space for improvisation or chance. All the materials used throughout the process were first subjected to an analysis to confirm their fulfilment of the bacteriological requirements necessary for the optimal conservation and quality of the wine.

The project proposes the construction of an undulating false ceiling, made of solid oak planks, with the aim of unifying the three bays which make up each floor. Through this undulating plane, the project discreetly resolves the air-conditioning integration, allowing air to be pumped through the perimeter ends of the ceiling next to the walls, and generating air return between the slats of the central vault. The formal solution of the false ceiling is applied on various floors, although air-conditioning is only required on the ground floor.

The floors of the Cask Hall (ground floor and basement floor) have two rows of central pillars, which divide the halls into three bays, and through which the space’s illumination is generated. They are laterally flanked by sheets of flamed granite, generating an intermediate space around the two remaining sides, where backlit panels with a stainless steel mesh have been integrated. The light intensity is adjustable, giving the space optimal lighting control.

With regard to the finishes of the interior space, the lateral walls have been cladded with ceramic panels in the Klinker style arranged in a grid, thus creating a unity with the existing floor. The foyer, an intermediate space between the outdoors and the cask hall, is conceived as a ceramic box with a false ceiling, made up of a grid of stainless steel profiles which supports opal panels through which this transitional space is illuminated.

The staircase leading to the basement floor has been renovated with new floating steps, which a stainless steel frame and a solid oak tread, anchored on one side to the lateral wall and attached to the other to the vertical points which make up the sculptural lattice in the shape of “branches” that crosses both floors and is illuminated from the side of the intermediate floor.



add to my library

Share |

 

+ on the same author/s
     
+ on the same photographer
         
         
     
0 comments


Do you want to write a comment?
Login to start session.
Localización Location: Ctra. N-122 Km 323 47359 Valbuena de Duero Valladolid. Spain. Autor Author: Salasstudio Fernando Salas. Colaboradores Collaborators: Lara Pujol Arquitecto Architect : Jesús Manuel Gómez Gaite. Aparejador Technical Architec: Francisco Moretón. Jefe de obra Jefe de obra: Miguel Ángel Hernández. Empresa constructora General Contractor: Eusebio Sánchez Contract. Fecha inicio de obras Fecha inicio de obras: Invierno 2010. Fecha terminación Completion: Primavera 2011. Plazo de ejecución (meses) Completion: 5 meses. Superficie de actuación (m2) Area: 1860 m2. Cliente Client: Vega Sicilia. Fotografía Photography: Rafael Vargas.
Contact
Fernando Salas
Barcelona
Photography
Rafael Vargas
Barcelona
www.rafaelvargas.com