Family houses

Celrà. Girona. Spain

(0 ratings)

. Courtyard houses in Celrà

Ramon Bosch y Bet Capdeferro, arquitectos

FAD Awards finalist 2014  Architecture
Description Technical file

The jury’s appraisal
Particularly noteworthy here is the contribution to the typological quest for a courtyard house. The courtyard as the centre, as the meeting point, as the configurator of a microclimate, as an intimate public space: all functions in a single spot. And ceramic as the material that puts the intervention into the context of its most immediate surroundings and through different colours and textures nuances even the last corners of the house while always leaving the central role to the courtyards, the true stars of the architecture.


The project for 13 terraced courtyard houses inCelrà (Girona) seeks to explore new possibilities in the use of the typologies that comprise the so-called garden city. The idea here was to promote spaces for intense encounters and exchanges between the house and the territory on which it stands and between the house and the medium. The fact that the local urban planning byelaws do not establish a limit to how much depth can be built on the plot allowed the authors to devise homes 30 metres deep that incorporate the void in their interior, a void that thus became the house’s courtyard and the centre of gravity and a spatial focus for all the rooms around it. On an urban scale the building seeks to widen the public space of the street via a great green vestibule.

Half of the houses have a large room situated between the garage space and the street that directly connects them with the green vestibule. This space, complementary to the programme found in the upper storeys, is usable as workspace open to passers-by (osteopathy surgery, a workshop for language classes, etc), ideal for a highly specific use (a music space, a games room, etc) or as a room for a person who desires or needs to enjoy some degree of autonomy (a teenager, a grandparent, etc). The existence of this element acting as a hinge between the public and the domestic space led to some degree of complexity and richness of uses in the fabric of the garden city, too often lacking in spaces where neighbours can interact.

Ceramic plays a fundamental role in bringing out the project’s material qualities, both on the outside of the building and in its interior spaces. The use of brick on the facades puts the intervention in context in its most immediate surroundings: its dark colour gives it neutrality and a certain hermetic air, seeking to transform the complex into the background to the existing modernist factory nearby while leaving the central role to the internal courtyards that structure the dwellings. The constant variability of the medium and its multiple nuances throughout the day and the seasons are captured by the light ceramic cladding of the courtyards, which give a sense of domesticity and a particular vibration of the light to each one of the homes.




add to my library

Share |

 

+ on the same author/s
     
+ on the same photographer
         
         
     
0 comments


Do you want to write a comment?
Login to start session.
Localización Location: De la fàbrica 66-90, Celrà (Girona). Spain. Arquitectos Architects: Ramon Bosch y Bet Capdeferro. Arquitecto Técnico Technical Architect: Josep Capdeferro. Responsable de proyecto Project manager: Joan Anglada. Proyecto básico Basic project: Uxía Deus. Consultores de estructuras Structures: Blázquez Guanter. Consultores de instalaciones Installations: ENCO aplicacions d’enginyeria i control. Constructor: Capdeferro Constructor. Coordinador de obra Site coordinator: Josep Casas. Fotografía Photography: José Hevia
Contact
Bet Capdeferro
Sant Joan Les Fonts, Girona
Photography
José Hevia
Barcelona
www.josehevia.es