Sculptures and monuments

Palma de Mallorca, Baleares. Spain

(0 ratings)

Interventions on Palma’s walls: Baluard del Príncep

Jose Antonio Martínez Lapeña y Elías Torres Tur, arquitectos

FAD Awards finalist 2014  City and landscape
Description Technical file

The jury’s appraisal
The successful dialogue between the new and existing materiality, and the skill of the geometries employed, lead to the successful recovery of an area that connects the sea and the city.


The Baluard del Prìncep project forms part of a series of interventions that sought to recover and renovate the walls of the city of Palma, an action that began in the year 1983. The footprint left behind by the demolition carried out in 2007 of the housing blocks for the military, together with the good condition of the existing walls, was the starting point for the design process of the new project.

New ramps and stairs accommodated their geometries under the influence of the existing conditions. This new system of ramps and stairs was established to give and boost access to the various upper levels of the bastion, situated up to 5 m above the rest of the boulevard.

The main material used is mostly the local marès sandstone, used throughout the previous phases and the same in which the old walls were built. The use of this same material and its characteristics lead to rapid ageing, blending the newer stones into the old ones. Because this sandstone is really soft and easy to manipulate but also tends to break apart, all the corners have been reinforced and built from large single blocks of the harder local Santanyí sandstone, which has similar hues.

The paving in gold-coloured concrete cobblestones is the same throughout the city wall route, like a great continuous carpet. Each piece in this paving can be laid in two different ways: in the areas with no slope, the joins between pieces are open so that the grass can grow between them; in ramps and sloping planes the joins are closed. The continuity inherent to the rampart typology was boosted with the use of the same materials and solutions, with slight variations to adapt and respond to the specific character and needs of each one of the different city facades as the ramparts cross them. Bronze lights embedded in the walls illuminate the perimeter and the different routes along ramps and stairs. New Y-shaped lampposts, especially designed for the Baluard del Príncep, light up the meeting and strolling spaces.



add to my library

Share |

 

+ on the same author/s
         
         
     
0 comments


Do you want to write a comment?
Login to start session.
Localización Location: Palma de Mallorca, Baleares. Spain. Autores Authors: (Martínez Lapeña – Torres Arquitectos), Jose Antonio Martínez Lapeña & Elías Torres Tur. Cliente Client Ministerio de Fomento, Ajuntament de Palma. Colaboradores del estudio Collaborators: Pau Badia, Alexandre Borràs, Pepe Bru, Borja-José Gutiérrez, Sol Jaumandreu, Yuki Kotake, Francesc Martínez, Roger Panadès, Luis Valiente.Técnico asesor municipal Technical municipal advisor: Ana Pérez de Eulate. Arqueología Archeology: Magdalena Riera. Arquitecto Técnico Technical Architect: Guillem Julià. Empresa constructora General contractor: Pavimentos y Hormigones Carreras + Refoart. Instalaciones Installations: Consulting Oficina Tècnica Lluís J. Duart. Estructuras Structures: Static – Gerardo Rodríguez. Proyecto Project: 2009. Final de Obra Completion: 2013. Presupuesto de Contrata Budget: 3.012.178 € IVA incl. Superficie Area: 5.332,56 m². Fotografía Photography: Gabriel Ramón, Mazmen Fotografía CB, Estop
Contact
José Antonio Martínez Lapeña
Barcelona
Elías Torres Tur
Barcelona
Martínez Lapeña - Torres Arquitectos