Dwellings

Barcelona

(0 ratings)

Interior rehabilitation and reform of three lofts

Patricia Planell y Rodrigo Hirsch, arquitectos interioristas

Description Technical file

The quest for restraint, fluidity and amplitude in the interior space lead to a final result in which the double spaces and colour treatment of floors and interior walls characterise the project.
The reform project centres on the built volume of an old factory in Barcelona, in the emerging district of Poble Nou, which is undergoing a process of urbanistic renewal. This is a historic building, an inheritor of its industrial past, built from exposed brick and with a forged iron structure and vaults housing unique spaces owing to their dimensions and heights.
The commission entailed adapting three superimposed spaces and transforming them into three lofts, understood as open-plan, fluid spaces, with the first- and second-storey ones intended for dwellings and the ground-floor one for a mixed use owing to its direct connection to the street, with an access from the patio-corridor of the old factory.
The great height of the spaces allowed mezzanines to be created in the ground-floor and second-floor lofts. In these cases, the space below the mezzanine, more sheltered and on a more domestic scale, houses the kitchen-diner and the cloakroom, while the living room or office area is situated in the double height. In the mezzanine, which overlooks the great space, are the master bedroom with en-suite, a bathroom, dressing room and a work area.
Natural light floods the space through great windows. Partitions have been avoided to enhance the single space, maintaining visual continuity. Partitions between spaces are sliding doors or curtains, and the predominating colour white boosts the natural luminosity of the Mediterranean.
In contrast to the lofts on the ground and second floors, the first-floor loft becomes a vaulted space with trusses that cross the space and stitch the iron columns to the walls. The dwelling is an open-plan space in which the only opaque element is a volume of service units at the entrance that defines the vestibule. Natural light, which does not penetrate with the same intensity as in the other lofts, is balanced out by projecting artificial light on the vaults to achieve a uniform distribution of the light.



add to my library

Share |

 

+ on the same photographer
         
         
     
0 comments


Do you want to write a comment?
Login to start session.
Localización Location: Poblenou, Barcelona. Spain. Promotor Promotor: Junta de Andalucía. Empresa Pública de Suelo de Andalucía. Arquitecto Architect: Patricia Planell –Rodrigo Hirsch de Planell-HIrsch Oficina de Arquitectura. Colaboradores Collaborators: Oscar Ortega (Ingeniero). Constructor General contractor: Lluis Pares S.L.. Año proyecto Project date: 2013. Ejecución Completion: 2013. Fotografía Photography: Josep Maria Molinos. Wenzel Fotografía Arquitectura. Planell-Hirsch Oficina de Arquitectura
Suppliers list
Instalación de pavimentos de madera: Woodcare Spanien www.naturaparquets.com comercial@naturaparquets.com
Paisajismo, Jardinería y Outdoor: Jardinitis www.jardinitis.com comercial@jardinitis.com
Cocina: Artificio www.artificio.es madrid@artificio.es
Contact
Photography
José Mª Wenzel - Molinos
Barcelona
Josep María Molinos