Urbanistic development and intervention on the landscape

Riveira, A Coruña

(0 ratings)

Pedra de Rá vantage point

Carlos Seoane

FAD Award   City and landscape
Description Technical file

The Jury'a appraisal

A huge rock, an unstable equilibrium, maps out a knoll that had been a granite quarry. The panoramic views from the summit are breathtaking, as are the remains of the quarry that turned this place into an attraction. An unfortunate construction was testimony to this. The restoration of the vantage point is a subtle intervention that removes the superfluous elements that had been added to the rock in a quest for the essence of this spot. A steel handrail suggests a path towards the summit, a solid stone banister places the spectator in front of the landscape, and the remains of a tiny peripheral urbanisation establish the exact balance between a built work and the natural setting of this place.


The project for the “Pedra da Rá” vantage point is an action based on the “Riveira Atlántica 2015” municipal programme which, among other initiatives, seeks to promote the tourism possibilities of Riveira town hall.

The programme includes the recovery of several vantage points and among them the authors were commissioned with the recovery and enhancement of the vantage point known as “Pedra da Rá”, which has been in use as a lookout since the 1980s, when a concrete staircase was built for climbing up to this rock and from there view the natural park of the Corrubedo dunes and the Atlantic ocean.

The project proposal is based on cleaning up the surroundings, demolishing the original concrete staircase and cleaning the rock, plus moving the necessary amount of earth to recover the original rocky formation, which has high plastic value.

As a result of this first clean-up, new rocky formations appeared that forced a new approach to the original project, transforming it into a vantage point in a space with views of different orientations, but above all the basis for possible trails into the surroundings, valuable from an angle and as a starting point for a wide variety of pedestrian trails towards either the nearby Celtic fort (Castro da Cidá) or the natural park of the Corrubedo dunes.

In this regard the project underwent a fundamental transformation, which took it from a space centred on the visual, on the contemplation of nature but viewed from a specific point, to a hiking space, the start of trails and alternative movements that allow users to contemplate nature from different lookouts but, above all, to walk through it and touch it.



add to my library

Share |

 

+ on the same author/s
   
+ on the same photographer
         
         
     
0 comments


Do you want to write a comment?
Login to start session.
Localización Location: Riveira, Coruña. Spain. Autor Author: Carlos Seoane, arquitecto (CSA arquitectura). Arquitectos Colaboradores Collaborating architects: María Montero, Eduardo Castrillón, Adrián Río, Oscar Fuertes y Raquel Ferreiro. Arquitecto técnico Technical architects: Luis Romero. Ingeniero Engineer: Marcial de la Fuente. Promotor Developer: Ayuntamiento de Riveira. Constructora General Contractor: SOGRANI, Sonense de Granitos S. L. Año proyecto Project date: 2013-2014. Ejecución Completion: 2015-2016. Superficie construida Built area: 3.420m². Fotografía Photography: Héctor Santos Díez (fotografías en color) y Juan Rodríguez (fotografías en blanco y negro).
Contact
Carlos Seoane

Photography
Juan Rodríguez
A Coruña
juanrv@mundo-r.com
Santos-Díez

www.santos-diez.com