Multi-family dwellings

Celrà, Girona. Spain

(0 ratings)

Courtyard houses

Ramón Bosch y Bet Capdeferro

Description Technical file

This interesting project proposes a new typology conception that, thanks to the use of internal courtyards and to planning for a space devoted to collective use as a widening of the road space, set out an alternative to the typical garden city.
This project for the construction of thirteen terraced courtyard houses in the municipality of Celrà, in Girona, seeks to explore new possibilities for the typologies comprised within the so-called garden city. It works on the idea of promoting spaces for intense encounters and exchanges between the house and the territory in which it stands. The fact that the local urban development byelaws did not establish a limit to the building depth on the plot allowed the authors to devise dwellings 30 m deep that incorporate the void into their interior, a void that becomes the house’s centre of gravity and the spatial focus for all the rooms that surround it.
On an urban scale, the building sets out to widen the public street space through a great “green vestibule”. To enable the collective use of this front on each plot, a communal ground-floor garage was built, with a single entrance that reduces vehicle traffic throughout the area.
Half the houses have a large room situated between the open-plan garage space and the street, which directly connects them with the “green vestibule”. This space, which complements the programme developed in the upper floors, us usable as a workspace opening on to the street (osteopath’s surgery, workshop for language lessons, etc.), ideal for a highly specific use such as for example a music space, a play space or a room for someone wanting or needing to enjoy some degree of autonomy. The existence of this spatial element, which operates as a hinge between the public and the domestic space, proposes the emergence of a certain complexity and richness of uses in the fabric inherent to the garden city, which is too often lacking in useful spaces for neighbourly relations.
Ceramics play a fundamental role in the project’s material nature, both on the outside of the building and in its interior spaces. The use of brick on the facades puts the intervention into its most immediate context: its dark colour gives it neutrality and some degree of imperviousness, seeking to transform the complex into the backdrop for a neighbouring modernist factory while at the same time giving all prominence to the internal courtyards that structure the houses. The constant variability of the medium and its multiple nuances throughout the day and the seasons of the year are captured by the light ceramic cladding of the courtyards, which give domesticity to each one of the dwellings as well as a particular vibration of the light.



add to my library

Share |

 

+ on the same author/s
       
+ on the same photographer
         
         
     
0 comments


Do you want to write a comment?
Login to start session.
Localización Location: Celrà, Girona. Spain. Arquitectos Architects: Ramón Bosch y Bet Capdeferro (bosch.capdeferro arquitectures). Colaboradores Collaborators: Blázquez Guanter, S.L.P. (consultores de estructuras) y Enco, Aplicacions d’Enginyeria i Control (consultores de instalaciones). Constructora General Contractor: Capdeferro constructor, S.A. Fecha de finalización de la obra Completion date of the works: 2013. Superficie construida Built area: 4.525m2. Fotografía Photography: José Hevia.
Contact
Bet Capdeferro
Sant Joan Les Fonts, Girona
Bosch.Capdeferro.Arquitectura
Girona
https://www.boschcapdeferro.com/ca
Ramón Bosch

Photography
José Hevia
Barcelona
www.josehevia.es