Sports facilities

Sotogrande, Cádiz. Spain

(0 ratings)

Sailing school in Sotogrande

Héctor Fernández Elorza y Carlos García Fernández

Description Technical file

The gentle way in which the architectural formalisation of this sailing school has been treated transforms the pergola at its centre into the ideal setting for observing the Rock and strait of Gibraltar.
The Sailing School of the Royal Sotogrande Maritime club is situated in a privileged position: between the so-called beach of the catamarans and the marina. The project is linked to the stone breakwater that runs longitudinally along the promenade to the north of the beach and seeks to levitate above the ground, supported by the sand, lightweight like a catamaran. The reduced dimensions of the school and its service spaces make it necessary to interpose between the construction and the beach an element of greater size to allow it to be seen from afar, transforming it into a landmark built next to the port inlet. The pergola, which is placed in front of the building, also unifies all the parts of the project and creates a shaded threshold protecting the spaces that precede the construction from direct sunlight in its southern front.
The building, which presents a variety of properties in its front and back façade, comprises two differentiated parts: on one hand, the built volume houses the sailing school office, the members’ room, the sail storeroom and the changing rooms; on the other, the pergola situated to the south creates an open-air room for enjoying the landscape in the shade.
With a markedly nautical character provided by its lightness and appearance, the building stands slightly elevated on the sand in a dominant position above the landscape. The members’ room is a through space that visually links the port and the beach, through which the sea breeze blows to offer the users a shaded, cool space as an extension of the external umbraculum.
The building was erected as a structure in screwed galvanised steel, free of any welding on site which, in an orderly manner, creates a series of rhythms in its façades to enhance its nautical, lightweight character. The members’ room opens up to the north and south through glass panes that open towards the beach and allow for spatial continuity as well as crossed ventilation. The rest of the enclosures, both on walls and on floors and ceilings, are cement and woodchip panels that ensure the building’s durability and performance under the inclemencies of the weather and the roughness of the sea. The pergola situated to the south is also a galvanised metallic structure, with a tensioning system that supports the wattle roof in keeping with the setting.



add to my library

Share |

 

Plans and other extras
+ on the same photographer
 
0 comments


Do you want to write a comment?
Login to start session.
Localización Location: Urbanización Sotogrande, San Roque, Cádiz. Spain. Arquitectos Architects: Héctor Fernández Elorza (HfE Arch.) y Carlos García Fernández (RAWdeAbajoGarcia). Arquitecto Técnico Quantity Surveyor: Javier Mengibar y Miguel Ángel Palencia. Estructuras Structures: María Concepción Pérez Gutiérrez. Promotor Developer: Real Club Marítimo de Sotogrande. Constructora General Contractor: Construcciones Mena y Barranco S.L. Redacción proyecto Project Draft: julio-diciembre 2012. Fecha de finalización de la obra Completion date of the works: junio de 2013. Superficie construida Built area: 145,00m2. Fotografía Photography: Montse Zamorano.
Contact
Héctor Fernández Elorza

Carlos García Fernández

Photography
Montse Zamorano
New York
http://www.montsezamorano.com/