Parque Natural del Garraf, Begues, Barcelona. Spain

(0 ratings)

Landscape restoration of the Vall d’en Joan controlled landfill site

Batlle i Roig Arquitectura (Enric Batlle Durany, Joan Roig Duran y Teresa Galí-Izard)

Description Technical file

The landscape restoration of this landfill site seeks to make compatible in a single operation the three basic goals required by this type of intervention: to address a complex technical problem, to obtain a new open-air space and to define a new landscape.
The Vall d’en Joan landfill site is located in the Natural Park of El Garraf, part of the municipalities of Begues and Gavá, in the Baix Llobregat region. The start of the landfill operation dates from the year 1974, with the greater part of the waste from Barcelona and the municipalities of its metropolitan area being dumped here. Today it occupies 75 hectares, of which 30 have been restored according to the closing and restoration project we present here. The location of the site before the restoration was a great, strongly sloping esplanade where a 20-centimetre layer of earth had been laid to cover the waste but which did not definitively seal it off. This vast esplanade followed the entire valley used as a dumping site and which, in its upper parts is still being used as such. The image of the valley occupied by the landfill contrasted with the rich vegetation of the terrain, the landscape of the surrounding natural park.
This project seeks to optimise the best technical solutions for closing and sealing off the site, addressing the complex technical problems that these types of actions require and adapting the solutions adopted to the considerable slopes of the place. The intervention seeks to enhance the open-air space that can be recovered by restoring it. The proximity of several metropolitan towns and its ease of access and parking make this the natural gateway to the natural park of El Garraf thanks to the new path that has been created.
The proposed restoration seeks to integrate the landfill site into the natural park of El Garraf, using the resource of nearby agri-forest mosaics and boosting the development of the new ecosystems established here. The new terraces created meet both the technical needs for closing and sealing it off and the determination to establish a new path and to create a new landscape that integrates into its setting.
The multidisciplinary technical team that carried out this restoration combined in a single action the know-how of a variety of disciplines –environmental engineering, geology, landscape architecture and agronomy—to create this new setting.



add to my library

Share |

 

Plans and other extras
+ on the same author/s
         
       
+ on the same photographer
         
         
     
0 comments


Do you want to write a comment?
Login to start session.
Localización Location: Parque Natural del Garraf, Begues, Barcelona. Spain. Autores del proyecto Authors of the project: Batlle i Roig Arquitectura: Enric Batlle Durany y Joan Roig Duran, arquitectos y Teresa Galí-Izard, paisajista. Colaboradores Collaborators: Jordi Nebot, Xavier Ramoneda, Ivan Sánchez y Mario Súñer, arquitectos / Dolors Feu, ingeniera técnica agrícola y paisajista / Proser, Proyectos y Servicios. Promotor Developer: AMB (Àrea Metropolitana de Barcelona), Entidad Metropolitana de Servicios Hidráulicos y Diputación de Barcelona. Constructora General Contractor: Fomento de Construcciones y Contratas, Comsa, Dragados y Cespa (UTE). Redacción proyecto Project Draft: 2001. Inicio obras Start of works: 2002. Fecha de finalización de la obra Completion date of the works: en curso. Superficie construida Built area: 75 hectáreas totales (4 fases). Fotografía Photography: Jordi Surroca.
Contact
Teresa Galí Izard
Barcelona
Enric Batlle
Esplugues de Llobregat, Barcelona
www.batlleiroig.com
Joan Roig
Esplugues de Llobregat, Barcelona
www.batlleiroig.com
Batlle i Roig Arquitectura
Esplugues de Llobregat, Barcelona
www.batlleiroig.com
Photography
Jordi Surroca