Healthcare architectures

Paüls, Tarragona. Spain

(0 ratings)

Local surgery in Paüls

Description Technical file

Simplicity and sensitivity to its urban and landscape setting characterise the design of this personal and attractive construction situated in a small locality in Tarragona province.
The local surgery of Paüls is a small building integrated into the village’s urban fabric. The project proposes an access route that provides visitors with serenity and calm right up to being seen by a doctor. More than an object that could be admired from the outside, the building had to be a place from which to look and feel the visual relations with the mountains and the landscape in order to connect patients with a sense of wellbeing.
Intending to facilitate its integration into the urban setting, the building is only one storey in height, like the neighbouring buildings, and the construction materials and solutions employed seek to follow the area’s habitual resources in popular construction. Being a public building, it is defined by a symmetrical and contained composition and by its colour, which uses white on the external skin and on the roof.
Access takes place via a porch with a double door and a low ceiling as an interior-exterior transition leading to the vestibule and waiting room, where the space opens up to recover the full roof height. At this point it reunites with the landscape through a great window situated at the back of the space.
The daylight from the north, with its neutral characteristics, emphasises the feeling of serenity. On one side of the waiting room is the access to the vertical communications that lead to the service spaces situated in the basement. In the other lateral two wide doors give access to the medical consultation rooms. Two differentiated ambiences are defined in these consulting rooms: reception, with its high ceiling in continuity with that of the waiting room and a large window, and the treatment room, protected and welcoming, with a lower ceiling and indirect natural lighting.



add to my library

Share |

 

+ on the same author/s
   
+ on the same photographer
         
         
     
0 comments


Do you want to write a comment?
Login to start session.
Localización Location: Paüls, Tarragona. Spain. Arquitectos proyecto Project Architects: Vora / Pere Buil y Toni Riba. Equipo proyecto Project Team: Eva Cotman y Jordi Palà. Arquitectos obra Building coordination architect: Vora / Toni Riba. Aparejador obra Building technical architect (coordination execution): Joan Josep Piñol. Proyecto estructural Structure: Manuel Arguijo y asociados. Proyecto instalaciones Services: AIA (actividades e instalaciones arquitectónicas). Mediciones y presupuestos Budget control: Guillem Llorens (sco). Promotor Developer: GISA (gestió d’infraestructures s.a.). Constructora Contractor: Construccions Curto / MJ gruas S.A. Redacción proyecto Project Draft: 2008-2009. Ejecución Execution: 2011-2014. Superficie construida Built area: 185m2. Fotografía Photography: Adrià Goula.
Contact
Pere Buil
Barcelona
www.vora-arquitectura.com
Toni Riba
Barcelona
www.vora-arquitectura.com
Photography
Adrià Goula
Barcelona
www.adriagoula.com