Healthcare architectures

Entrambasaguas, Cantabria. Spain

(0 ratings)

Medical surgery in Entrambasaguas

Carmen Pérez Díaz y Ana Ruiz de Apodaca Johansson

Description Technical file

A medical surgery in a Cantabria village that required an enlargement allowed the authors to draft an interesting project in which the interior and exterior spaces blend into a very warm amalgam of light and colour.
The starting point for this project was the need to reform an old medical surgery that also operated as the village library, a long and narrow single-storey building with a south-facing main façade. Half of the building was left unused with the transfer of the library to the new House of Culture; this, together with the demands of a growing population, enabled the entire building to be allocated for medical uses, increasing the number of consulting room and including extraction and paediatrics.
The strategic goal of the operation was the need to create a warm space that would welcome the patients, where forms, colour, materials and light would make the stay more pleasant. With this purpose in mind, first a centreline parallel to the façade was designed in which to situate all the south-facing consulting rooms, thus improving their ventilation and sunlight conditions. The result is an orderly strip that gives rise to rectangular consulting rooms of convenient proportions, with a reception area and another medical exploration zone. Facing this orderly, peaceful centreline is another continuous, fluid and dynamic one that runs longitudinally through the centre. This space is generated through a single gesture: a broken line housing in its folds the entrance and waiting spaces, a wall panelled in wooden planks vibrating in a gradation of five coloured hues ranging from blue to green. This element becomes the protagonist of the operation, bringing warmth into the space and situating behind it some secondary uses such as lavatories, staff rest areas, administration and storeroom.
On the outside the project plays with the emphatic volume, conserving its openings and double entrance arch, erasing anything that was superfluous, decorative and superimposed. The white plastic paint is replaced with lime stucco, allowing the walls to breathe. The chosen colour, a sandy hue, establishes a dialogue with the new House of Culture and evokes the warm sandstone hues of the nearby church and the old homesteads of the village. The use of lacquered sheet steel boosts the entrance, the window openings and the horizontal sense of the building. The symmetry of openings is broken on the southeast corner, which is where visitors are received and where it extends outwards, enlarging the pavement and arranging the existing urban elements. The sheet steel joins together the openings of the two façades on the corner, and something of the vertical rhythm of the interior wood is echoed in the slatted wood panelling and in the sequence of screen-printed glass of the windows, where colour again makes its presence felt.



add to my library

Share |

 

+ on the same photographer
         
         
     
0 comments


Do you want to write a comment?
Login to start session.
Localización Location: Entrambasaguas, Cantabria. Spain. Arquitectos Architects: Carmen Pérez Díaz y Ana Ruiz de Apodaca Johansson. Colaboradores Collaborators: Jaime Sánchez Pastor, Instalaciones. Promotor Developer: Ayuntamiento de Entrambasaguas. Constructora General Contractor: SIEC S.A. Fecha finalización de la obra Completion date of the works: noviembre 2014. Superficie construida Built area: 293m2. Fotografía Photography: Josema Cutillas Medina.
Suppliers list
Solados: Porcelanosa www.porcelanosa.com info@porcelanosa.com
Contact
estudio de arquitectura pérez – ruiz de apodaca
Madrid
http://perez-ruizdeapodaca.com/estudio
Carmen Pérez Díaz
Madrid
Ana Ruiz de Apodaca Johansson
Madrid
Photography
José Manuel Cutillas
Pamplona, Navarra