Architecture for culture

Zurich. Switzerland

(0 ratings)

Gastropavilion Eth Hönggerberg

Emilio Tuñón y Marceline Ruckstuhl / Emilio Tuñón Arquitectos

FAD Awards finalist 2017  International
Description Technical file

The Jury’s appraisal: A completely detachable, snug prism establishes a filter between the new gastronomic space and the surrounding landscape. The rigour of its assertiveness, taken to the limit in the structure and detail, operates here as an element providing a greater degree of freedom, establishing open and flexible spaces for transition and privacy.
The “gastropavilion” is a meeting point for teachers, visitors, employees and students as well as a gastronomic reception space for international guests of the ETH Zurich.
Far from a formal and constructional overstatement, the new gastronomic space is proposed as a tight prism with large windows that will operate as an architectural filter between the campus and the beautiful landscape that opens up towards the north.
The “gastropavilion” is a completely detachable wood and glass box whose structure is comprised of a series of laminated wood porticoes with large casement windows lacquered white that build niches in which to enjoy a meal on an indoor-outdoor threshold. The serial bay of wooden porticoes builds a flexible open structure that can be ventilated through its four sides.
The construction occupies two floors: the upper floor, built as a glazed vantage point over the vegetation of the forest in the “Hönggerberg”, houses the restaurant, and the ground floor, visible only from its north face, houses the technical spaces for preparing food, storage, installations and lavatories.
The main floor of the restaurant opens up towards the campus, containing all of the restaurant’s public spaces in a single room. A terrace protected by a set of white awnings welcomes the diners who come to enjoy the cutting-edge food of the new “gastropavilion”.
The building is structured as a white prism with a thick façade and differentiated textile skins depending on the orientation.
It welcomes people in a natural, unaffected way, in an atmosphere of warm wood where the furniture contributes to give the whole an approachable domestic character. The organisation of the public-use space is structured around a central construction, the technical heart of the restaurant.
This technical heart organises the whole in an open and flexible manner, qualifying the different areas: the coffee bar, the bistro and the restaurant and events room. The technical heart is a structure finished in oak clapboard lacquered in white and containing the bar, the “à la minute” kitchen and the vertical communications.
The coffee bar is situated in the building’s southwest area; the space is near the meeting point of the campus to boost contact, communication and encounters. The bistro, located in the northeast zone of the construction, is a linear space open to the kitchen and the landscape. Its proportions allow it to be divided into different smaller spaces for groups. The à-la-carte restaurant located in a spacious area on the building’s west side is organised as a flexible room that can be combined with the other parts of the restaurant.
This space will be open so that it can be used for special events such as concerts, lectures, pre-dinner drinks and exhibitions.



add to my library

Share |

 

Plans and other extras
+ on the same author/s
         
     
+ on the same photographer
         
         
     
0 comments


Do you want to write a comment?
Login to start session.
Localización Location: ETH Hönggerberg, Zurich. Switzerland. Arquitecto Architect: Emilio Tuñón y Marceline Ruckstuhl / Emilio Tuñón arquitectos. Colaboradores Collaborators: Coco Castillón, Rosa Bandeirinha, Rubén Arend, Andrés Regueiro, Albert López, Carlos Brage, Eimi Gond y Paula Lacomba. Cliente Client: ETH Immobilien, Zurich. Empresa constructora General Contractor: Priora AG. Empresas colaboradores Collaborating companies: NUAK Architekten GmbH, Coneco AG. Empresas consultoras Business Consulting: Pirmin Jung AG, Ernst Basler und Partner AG, 3Plan Haustechnik AG. Fecha concurso Competition date: Octubre 2013. Fecha final de obra Completion date of the works: Octubre 2016. Superficie construida Built area: 1.000m2. Fotografía Photography: Luis Asín.
Contact
Emilio Tuñón
Madrid
www.mansilla-tunon.com
Photography
Luís Asín
Madrid