Museums and exhibition spaces

Chur. Switzerland

(0 ratings)

BKM – Bündner Art Museum

Fabrizio Barozzi y Alberto Veiga / BAROZZI / VEIGA

FAD Awards finalist 2017  International
Description Technical file

The Jury’s appraisal:An intelligent starting strategy, that of reversing the order of the programme, helps to minimize the apparent volume of this museum, liberating a larger surface of public space that ties the new volume to the context. The references in regard to symmetry, geometry and ornamentation link the new volume to the original villa, forming a coherent ensemble while preserving the autonomy of its parts.
The extension of the Villa Planta, which will accommodate the Bündner Kunstmuseum, is an exercise of integration within an urban ensemble. Despite the stringent limitations of the plot, the design strives to minimise its external volume by inverting the logical order of the programme. This generates a new public space that incorporates the garden surrounding the Villa and is integrated within the gardens of the adjacent buildings.
This programmatic reversal consists of situating the display spaces below ground level in such a way that the volume that emerges above street level contains only the public access spaces. The reduced footprint of the volume enables the existing garden to be enlarged and improves the cohesion of the ensemble.
The extension is understood as an autonomous building independent of the historical building, even though the primary design efforts are aimed at reinterpreting those concepts that allow an architectural dialogue to be established between the two buildings in a clear and coherent relationship, a continuum between the Villa Planta and its extension.
This dialogue between the new and old buildings is based on the balance existing between their classical structures, a clear reference to the Palladian influence in Villa Planta and to its ornamentation. As for their spatial organisation, the two buildings feature a central symmetrical plan and both of them use geometry as a tool for cohesion. In the extension, this classical configuration also makes it possible to simplify the structural system and to organise the exhibition rooms on the lower levels.



add to my library

Share |

 

Plans and other extras
+ on the same author/s
   
0 comments


Do you want to write a comment?
Login to start session.
Localización Location: Chur. Switzerland. Autores Authors: Fabrizio Barozzi y Alberto Veiga, arquitectos - BAROZZI / VEIGA. Jefe de proyecto Project leader: Katrin Baumgarten. Equipo del proyecto Project team: Paola Calcavecchia, Shin Hye Kwang, Maria Eleonora Maccari, Anna Mallen, Verena Recla, Laura Rodriguez, Ivanna Sanjuan, Arnau Sastre y Cecilia Vielba. Arquitecto local Local architect: Schwander & Sutter Architekten. Director de proyecto Project manager: Walter Dietsche Baumanagement AG. Arquitecto paisajista Landscape Architect: Paolo Bürgi Landschaftsarchitekt. Ingeniero estructural Structural engineer: Ingenieurbüro Flütsch. Ingenieros de servicios Services engineers: Waldhauser Haustechnik AG, Brüniger + Co. AG, Niedermann Planung GmbH. Consultor de fachada Façade consultant: x-made SLP. Consultor de iluminación Lighting consultant: MichaelJosefHeusi GmbH. Experto en museo Museum expert: BOGNER.CC - die museumsplaner. Física del edificio Building’s physics: Kuster + Partner AG. Consultor de seguridad Security consultant: Mullis+Cavegn AG. Consultor de protección contra incendios Fire protection consultant: Balzer Ingenieure AG, AFC - Air Flow Consulting AG. Consultor de puertas Door consultant: Brütsch Elektronik AG. Señalización Signage: Weiersmüller Bosshard Grüninger WBG | AG. Cliente Client: Hochbauamt Kanton Graubünden. Concurso Competition: 2012. Ejecución Execution: 2016. Superficie útil Net floor area: 4,000m2. Fotografía Photography: Simon Menges.
Contact
Alberto Veiga
Barcelona
www.barozziveiga.com
Fabrizio Barozzi
Barcelona
www.barozziveiga.com
Estudio Barozzi Veiga
Barcelona
www.barozziveiga.com