Hotels

Ibiza. Spain

(0 ratings)

OD Talamanca Hotel

Víctor Rahola i Aguadé y Mayte Matutes Juan

Description Technical file

This interesting project is based on the need to consider, through architecture, the concept of refurbishment as a response and adaptation to the medium within a framework of environmental respect.
This project is the answer to the request for the reforms and enlargement of a hotel built in 1972 on Ibiza’s Talamanca beach, in an attempt to comply with the will of effecting a change in relations with the surroundings through certain specific actions on its façades. Achieving this has led to introducing variations in their configuration in such a way that viewing them breaks up the monotony of the existing building, using different room typologies and carrying out variations on its façades and headwalls.
Considering the refurbishment concept through the architecture to respond and adapt to the medium was a fundamental and necessary premise right from the start, as was the incorporation of bioclimatic strategies and passive systems.
The first sustainable strategy was to embark on a comprehensive refurbishment in which the structure was retained, while the project is based on a conception of rehabilitating this property as a way to achieve exhaustive savings in energy and materials. It was also a very necessary environmental adaptation resource. Refurbishing a building can entail energy savings of 60% compared with demolishing it and erecting a new build.
The use of geothermal energy was proposed as a means to environmental enhancement. A geothermal HVAC system (heating and/or cooling) uses the thermal inertia from the shallow subsoil in the form of heat at a constant temperature throughout the year. This clean energy makes the most of the subsoil water temperature for eco-friendly climate control to provide savings of 75% in the energy bill and a reduction in CO2 emissions.
In the private room space, the computer displaces the furniture and becomes the source of a new room concept: a space for sleeping, working, playing, writing and receiving guests. In the bathroom, the shower occupies the surplus space of the old terrace and enjoys excellent views, while the washbasin forms direct part of the room to make it more spacious.
The public and reception area is unitary: foyer, reception, dining room, bar and lounge, differentiated by mobile elements. Here, meetings and cultural activities can be held or meals can be eaten. This area has been designed as a hybrid, taking functions into account that are spatially differentiated by their mobility or their characteristics.



add to my library

Share |

 

+ on the same author/s
 
+ on the same photographer
         
         
   
0 comments


Do you want to write a comment?
Login to start session.
Localización Location: Ibiza. Spain. Autores Authors: Víctor Rahola i Aguadé, arquitecto y Mayte Matutes Juan, interiorista. Arquitecto Técnico Quantity surveyor: Joaquim Barrufet. Estructuras Structural Engineer: Cabezas Góngora & Moreno, S.L.P. Instalaciones Services & Sustainability: Roig Marí Instalaciones, S.L.P. Eficiencia energética Energy Efficiency: Víctor Rahola i Aguadé, arquitecte. Promotor Developer: OD Group-Eijo, S.A. Constructora General Contractor: Roca Borràs, S.L. Superficie total solar Total building site area: 4.937,93m2. Superfície construida existente solar Existing Constructed Surface on Site: 7.600,22m2. Fecha de finalización de la obra Completion date of the works: 2016. Fotografía Photography: José Hevia.
Contact
Víctor Rahola
Barcelona
Mayte Matutes Juan
, Barcelona
Photography
José Hevia
Barcelona
www.josehevia.es