Hotels

Torno, Como, Lago di Como. Italy

(0 ratings)

Il Sereno Hotel

Patricia Urquiola

Description Technical file

A contemporary perception of a 1950s feeling, the change of light throughout the day in interaction with the water and the different outlines of the mountains and the sky make this project contribute to promoting the historical heritage of Lake Como.
The project is inspired in the colour of the lake and its sparkling waters, the nature of the nearby mountains and the adjacent village of Torno. The palette of colours is that of the lake, including green, light blue, copper and grey tones and natural hues.
Natural materials were chosen for facings and coverings (stone, wood, natural fibres), such as for example: Pietra di Moltrasio and Pietra di Fossena for paving. Travertine for bathroom walls, Ceppo di Gre and Ceppo Lombardo for the façade and for some interiors and furniture. Granite and walnut wood have been used for the boiseries and ash-coloured wooden decking for the swimming pool surround.
The structure is inspired in the rationalist order inherent to Giuseppe Terragni’s architecture, but in a contemporary form.
The façades are clad in Ceppo di Gre stone and the authors collaborated with the artist Patrick Blanc, who created three works for the hotel.
A vertical garden situated on the façade giving on to the lake’s northern shore aims to facilitate the rationalist reading of the existing structure as a reminder that nature plays an important role in this hotel concept.
The great staircase connecting the ground floor with the lower storey is built from a metallic mesh made from copper tube, with walnut steps that induce an idea of suspension.



add to my library

Share |

 

+ on the same author/s
       
0 comments


Do you want to write a comment?
Login to start session.
Localización Location: Torno, Como, Lago di Como. Italy. Arquitectura e Interiorismo Architecture and Interior Design: Patricia Urquiola, arquitecta. Otros Others: 4 tipologías para 30 habitaciones, restaurant de Chef Berton, bar & lounge, piscina. Superficie de actuación Intervention area: 3.500m2 . Fecha inicio y finalización de la obra Start and completion date of the works: 2012 – agosto 2016. Fotografía Photography: Patricia Parinejad
Contact
Patricia Urquiola
Milán, Italia
www.patriciaurquiola.com
Photography
Patricia Parinejad

www.patriciaparinejad.com/