Offices

Vitoria-Gasteiz, álava. spain

(0 ratings)

Offices for Vitoria-Gasteiz City Hall

IDOM / César Azcárate Gómez y Jesús Armendáriz

Description Technical file

This project intensifies efforts to improve the functioning of the administrative buildings, with emphasis on the urban grid in order to recognise the “medieval almond” that characterises Vitoria’s old town.
One of the issues that most contaminates the vision that citizens have of their local administration is the “penitential itinerary” from office to office to which they are subjected when wishing to formalise their obligations with the different municipal departments. This is precisely what Vitoria-Gasteiz City Hall set out to avoid, concentrating all the public attention services in a single building.
On the basis of the unique character of such a facility, with considerable significance for the citizens, the project disassociates itself from the alignments of the residential urban grid, thus establishing a formal strategy that is inherent to the project. We pursued some degree of urban relationship with the foundational grid of the old town, the medieval almond. Towards the north, the building presents a pronounced curve that generates a continuous, smooth volume to face the city’s orthogonal grid, disassociating itself from it and laying claim to its institutional character. Towards the south, the building breaks up its continuity and presents a more complex volumetry that generates the main public entrance while seeking a relationship with the new Plaza de San Martín. The building’s exclusive purpose is a technical municipal activity that accommodates 540 workers, segmented into various departments that were previously housed in other buildings. One of the functional aspirations was to boost the citizen-administration relationship. The public attention area is thus located in a great central space illuminated by roof lights. Here visitors are welcomed, informed and guided in the right direction.
Each floor is generated from a longitudinal space that is vertically linked to the rest of the building via three equidistant cores. This space adapts to the different departmental distributions, eminently conceived as a landscape office, with all the workstations associated to the continuous façade window. Between the vertical cores and acting as a backbone are the service spaces: toilets, archives and technical rooms. Another single-storey piece located to the south has also been generated to house the training rooms and an assembly hall accessed from the outside. This piece configures a more delimited space giving entrance to the building, while its reduced height makes for a friendlier approach to the building.
The quest for visual and lighting comfort was a maxim in this project. Exhaustive design work was carried out to protect the working spaces from sunlight. This also avoided the thermal stress that impacts on energy consumption. This solar protection takes the form of two systems: horizontal overhangs and vertical panels in perforated sheet metal. The building also integrates abundant passive and active sustainability and energy-saving measures such as geotechnics, solar energy, cantilevers and slats, which have merited an “A” energy rating.



add to my library

Share |

 

+ on the same author/s
     
+ on the same photographer
     
0 comments


Do you want to write a comment?
Login to start session.
Localización Location: Vitoria-Gasteiz, Álava. Spain. Estudio Office: IDOM. Arquitectos responsables Lead architects: César Azcárate Gómez y Jesús Armendáriz. Gestión del proyecto Project management: José Ángel Fernández. Arquitectos colaboradores Collaborating architects: Daniela Bustamante y Amaia los Arcos. Dirección de obra Site management: César Azcárate Gómez y Jesús Armendáriz. Gestión de obra Construction management: Juan Dávila y Javier Dávila. Costes Costs: Juan Dávila. Estructuras Structures: Natalia Sagasti, Gorka Viguri, M.A. Valverde y Unai Mardones. Climatización HVAC engineering: Camino López, Iñigo Aguirre y Naiara Moreno. Luz Lighting: Elena Guezuraga y Susaeta iluminación. Agua Water supply engineering: Beatriz Lorenzo. Electricidad Electrical engineering: Elena Guezuraga. Telecomunicaciones ICT engineering: Elena Guezuraga. Fuego Fire safety: Beatriz Lorenzo. Acústica Acoustics: Mario Torices. Eficiencia energética Energy efficiency: José Ángel Fernández y Federico Reguero. Técnicos administrativos CAD administration: Itziar Ramírez, Arrate López de Maturana, Gorka Arceniaga, Marta García, Edurne Jiménez de Aberasturi, Emma Luna y Josune Moreno. Cliente Client: U.T.E. LEPAZAR, gerente: Josu Sánchez de SLK (Sarkis-Lagunketa) | Compuesta por: SLK (Sarkis-Lagunketa): Fernando Martínez + Zikotz: Luís Mari Romano + Const. Perez San Roman: José Mari Beltrán de Otalora + Giroa-Veolia: Xabier Goenaga. Superficie construida Built area: 18.270m2. Fecha de finalización de la obra Completion date of the works: 2015. Fotografía Photography: Aitor Ortiz.
Suppliers list
Aislamiento: Ursa www.ursa.es webmaster.ursaiberica@ursa.com
Alumbrado: Simón ​www.simon.es​ export@simon.es
Grifería: Grohe ​www.grohe.es​ grohe@grohe.es
Pintura decorativa e industrial: Pinturas Juno ​www.juno.es​ prescripcion@juno.es
Sanitarios: Roca ​www.roca.es​
Contact
IDOM ingenieria y consultoría
Bilbao
Jesús Armendáriz

César A. Azcárate Gómez

Photography
Aitor Ortiz