Offices

barcelona. Spain

(0 ratings)

Canodrómo, Creative Research Park

Dear Design Studio

Description Technical file

The recovery and subsequent change of use of Barcelona’s Canódromo, the greyhound race track, the work of Antoni Bonet i Castellana, offers here an example of how creativity should in no case be at odds with a sensitive use of the architectural heritage.
Barcelona’s new Creative Research Park is situated in the Canódromo greyhound track, the emblematic rationalist building designed by the Catalan architect Antoni Bonet i Castellana in the year 1961.
After renovating the building in 2016, Dear Design Studio won the competition to design the building’s interiors and also carried out the design of the corporate identity and signage to give the project greater consistency. The challenge was to adapt the old greyhound race track facilities for its new function: a flexible and dynamic space for emerging and technological businesses in the creative and cultural industries. At the same time, the designers set out to stimulate the building’s relationship with the district by including technological interventions that would reflect on the outside the processes developed inside the building.
The interior design pursues the flexibility and dynamism of the different spaces while preserving the historical traces of the building. The main idea was to respect Bonet’s minimalist architecture through a discreet and painstaking intervention that would meet the needs inherent to a hub of offices, in a way that would foster the interaction of its users and promote today’s working habits: flexibility and adaptation of the spaces to allow for users’ mobility.
As for the project’s visual identity, the authors sought to transmit values such as the speed, movement, progress and technology of the new Creative Park, graphically represented by the irregular break-up of the typeface into vertical lines of different thicknesses and separated by disparate distances.
In order to create comfortable and pleasant spaces for working, warm materials were used such as wood and the “wwcb” acoustic panels that contrast with the pre-existing steel structure and the concrete floors.
The furniture used in the intervention is a clear nod to the architect Bonet, as the floor and pendant lamps, designed by the authors, combine two original structures of the BKF chair, an original Antoni Bonet design, with a flexible fabric skin. The pre-existing colours of the original building –mustard yellow and light blue—are recovered in the table lamps and in the metallic structures of the desks as well as on the vinyl adhesives of the façade that protect the offices from sunlight.


Full report in On 374, available at all reputable
points of sale and from our online shop.

add to my library

Share |

 

+ on the same photographer
     
0 comments


Do you want to write a comment?
Login to start session.
Localización Location: Barcelona. Spain. Diseño Design: Dear Design. Director creativo Creative Director: Ignasi Llauradó. Colaboradores Collaborators: Paulina Calcagno, Sebastián Pereira, Laia Freixes, Cristina Anglès y Fran Rodríguez. Diseño gráfico Graphic Design: Jordi Rins. Cliente Client: Ayuntamiento de Barcelona. Superficie construida Built area: 2.312m2. Ejecución Completion: 2016. Fotografía Photography: Aitor Estevez.
Contact
Dear Design Studio
Barcelona
http://deardesign.studio/
Photography
Aitor Estevez

www.aitorestevez.com