Offices

Girona. Spain

(0 ratings)

Headquarters of the Princesa de Girona Foundation

Josep Camps & Olga Felip | Arquitecturia

Description Technical file

The choice of materials and a powerfully colourful intervention characterise this attractive project, actively collaborating in the actual functional organisation of the space.
The Princess of Girona Foundation was looking for a space in which to house its new headquarters in the centre of the city of Girona, thus gaining in proximity to its urban setting by promoting interaction with young people in a transparent, fresh, open space that lends itself to interaction and networking.
The premises were a space of irregular geometry and perimeter on which a regular layout was superposed to organise and distribute the programme, alternating the more formal rooms: workspaces and office, meeting room and management office, with spaces without a pre-established function or format: the lobby, the lounge, the photo-call room (in fuchsia) and the entrepreneur room (conservatory).
The same 2x2-m window is repeated on the grid or lattice, establishing a constant, invariable and rigid rhythm on the grid, opening up crossed views and providing cross-sectional relations between the spaces and their functions.
The establishment’s façade through which daylight penetrates faces west. On one hand, the aim is to make the most of daylight and on the other, to diffuse it. A system of translucent partitions was set up that filtered the light yet transferred it to the spaces situated in the second line to provide them with some degree of luminosity.
The material that best met these requirements was a cellular polycarbonate panel and a translucent miniwave cladding mechanically affixed to a wooden substructure that follows the regularity of the grid. The corners are resolved by turning the miniwave or with a piece of Perspex, depending on the detail, modulating the entire system of divisions and cladding through the undulation of the miniwave, thus preventing wastage. The vinyl floors provide colour and luminosity.



add to my library

Share |

 

+ on the same author/s
         
   
+ on the same photographer
         
         
     
0 comments


Do you want to write a comment?
Login to start session.
Localización Location: Girona. Spain. Arquitectos Architects: Josep Camps & Olga Felip | Arquitecturia. Arquitecto Técnico Quantity surveyor: Planas Casadevall. Cliente Client: Fundación Princesa de Girona. Fecha de finalización de la obra Completion date of the works: 2016. Superficie construida Built area: 390,00m2. Fotografía Photography: José Hevia.
Suppliers list
Revestimiento de policarbonato translúcido Vitroflex: Polimer Técnic www.polimertecnic.com info@polimertecnic.com
Contact
Josep Camps Povill
Girona
Olga Felip Ordis
Girona
Arquitecturia

Photography
José Hevia
Barcelona
www.josehevia.es