Family houses

Vilobí d’Onyar, Girona. Spain

(0 ratings)

NewLifeConcept. Detached Family Home

LPR arquitectes. | Pere López Gausa, Pere Pedrero Cunill, Jordi Rodríguez-Roda Layret

Description Technical file

Ease of construction, optimal use of the inhabitable space, economy and environmental rationalisation are the characteristics of this construction project for a detached family house.

The project is divided into two modules, a main six-ring one containing the base programme for a two-bedroom home, and a three-ring annexe module, an open-plan space that, depending on the owners’ future needs, could be given a wide diversity of uses: two bedrooms and a bathroom, an office or study, music or meeting room, etc. The execution of this possible transformation would be rapid and clean, since the partitions would arrive ready-painted and with mechanisms installed. All connections would be made via the basement.

The interior finish of the GRC prefab has been left unpainted and neutral colours were chosen for the internal partitions, white for the fixed units, with only the framing of the kitchen highlighted in an oak wood veneer. In this way, and to facilitate the customisation of the home, centre stage was left to the decorative-functional furniture provided by the owner. The depth achieved through the cylindrical shape is made use of for installing wainscots and furniture with large storage space inside it so that no useful surface space is lost.

Virtually in the axis of the plot, a paved pergola-porch connects the entrance with the two modules and leads to the landscaped space at the back of the plot. This shift of volumes allows the day area to face south, immediately across from the finest part of the garden.

This house’s eco-friendly vocation, and consequently the need to rationalise the demand for irrigation water, led to minimising the lawn surface, which is concentrated in the finest part of the garden situated in front of the living-dining-kitchen area. The rest of the garden grounds are treated with crushed timber mulch, which requires no maintenance at all.

If it is through a building’s skin where energy is exchanged, we lose out, and if the roof and corners are the points of maximum loss of energy, the cylindrical shape allows these critical points to be reduced, encompassing a maximum of air volume with a minimum of skin surface.

The new a240 construction system is based on freely combining three types of independent structural rings comprised of a galvanised metallic structure and an internal skin of GRC (glass-fiber reinforced concrete), which has the appearance of stucco. Rock wool insulation has been installed in the external part, with a 4-cm ventilated air chamber, finished in lacquered galvanised sheeting.



add to my library

Share |

 

Plans and other extras
+ on the same photographer
         
         
     
0 comments


Do you want to write a comment?
Login to start session.
Localización Location: Vilobí d’Onyar, Girona. Spain. Equipo base Base team: LPR arquitectes. (Pere López Gausa, Pere Pedrero Cunill, Jordi Rodríguez-Roda Layret), Construccions Busquets Sitjà S.L., Prefabricats Planas, Fusteria Danés. Estructuras Structures: Blazquez‐Gaunter S.L.P. Ingeniería Enginnering: Tramatecnoambiental TTA. Iluminación Lighting: Emblemma. Acústica Acoustics: SiS consultoria acústica S.L. Superficie construida Built area: 159,42m² (86,77m² módulo 1 + 46,61m² módulo 2 + 26,09m² marquesina). Fecha de finalización de la obra Completion date of the works: 2013. Fotografía Photography: Lourdes Jansana.
Suppliers list
Griferías: Grohe www.grohe.es grohe@grohe.es

Electrodomésticos: Smeg www.smeg.es smeg@smeg.es

Mecanismos: Jung www.jungiberica.es
Contact
LPR arquitectes

Pere López Gausa

Pere Pedrero Cunill

Jordi Rodríguez-Roda Layret

Photography
Lourdes Jansana
Barcelona