Family houses

Les Olives, Girona. Spain

(0 ratings)

b - Patio, Family House

David Domínguez Fuster, Christian Sintes

Description Technical file

The use of cross-laminated wood elements and the plan to use sustainable heating systems qualify this prefab-construction family house project.


The house is situated on the outskirts of a small town in the Baix Empordà region, on the limit between the constructions and the fields that surround the town. This unique location leads it to close itself off from the street, turning its back to the town, and to open up to the vistas through large windows. Another feature of this spot is the presence of the northern wind. Given this adverse factor, the home closes itself off in the north façade and opens up to a patio in the south façade. It is thus understood as a sequence of closed and open spaces in which there is always a visual relationship with the exterior.

The structure is divided into two floors to adapt to the gradient between the street and the topography. On the upper floor, where the access is located, there is a study with bathroom and kitchen. There is also an outdoor two-car parking area. The lower floor revolves around a patio and is the home’s main floor. Here are the spaces for the living room, dining room, kitchen, two bedrooms and a bathroom.

The entire building was constructed entirely from exposed cross-laminated wood. It also includes a biomass boiler and a heater system that regulates the boiler’s consumption.



add to my library

Share |

 

Plans and other extras
+ on the same photographer
         
         
     
0 comments


Do you want to write a comment?
Login to start session.
Localización Location: Les Olives, Girona. Spain. Arquitectos Architects: David Domínguez Fuster, Christian Sintes. Arquitecto técnico Quantity surveyor: GOPA (Gestió d’obres i projectes d’arquitectura S.C.P.). Colaboradores Collaborators: Marc Gispert, María Alarcón, Patricia Borrás, Alessandra. Estructura de madera Wooden structure: Tallfusta S.L. Constructora General Contractor: Meziore S.L. Superficie construida Built area: 164,40m². Fecha de finalización de la obra Completion date of the works: 2013. Fotografía Photography: Lourdes Jansana.
Suppliers list
Estructura de madera: Tallfusta www.tallfusta.com info@tallfusta.com

Sistema de aislamiento tèrmico por el exterior: Coteterm Etics: Parex www.aislayrehabilitaconcoteterm.com info@aislayrehabilitaconcoteterm.com
Contact
Sintes-Domínguez

David Domínguez Fuster

Christian Sintes

Photography
Lourdes Jansana
Barcelona