Architecture for culture

Burgos. Spain.

(0 ratings)

Refurbishment of the old Burgos railway station.

CONTELL-MARTÍNEZ ARQUITECTOS | Mª DOLORES CONTELL JURADO Y JUAN MIGUEL MARTÍNEZ LÓPEZ

Description Technical file

This intervention is based on a strategy that seeks to reinterpret the spatial conception of the ensemble as well as the physical and visual relationship between the parts that characterise it as an architectural piece.

The construction of the railway network and the station by the Compañía de Ferrocarriles del Norte in the early 20th century was a relevant occurrence for the city of Burgos given the importance of this amenity and its significance in the city’s development.

The project has the goal of refurbishing the building of the Old Railway Station to equip it for recreational and leisure uses, mostly for children and young people. The intervention extends on one side to the Station square, pedestrianizing this space and transforming it into a relationship space. On the other, the area occupied by the train tracks has now been transformed into a boulevard. To put the building into context and integrate it into the boulevard, a pergola was built that adapts to its layout while acting as a transition between the scale of the construction and the open landscaped space, recovering the image of the great iron and glass canopy that protected the tracks and platforms and has now disappeared. This pergola, as well as supporting the cafeteria space, dilutes the limits of the building and extends to the west, towards the wooded area.

The building is structured around a lineal axis and is divided into the different areas requested by the programme: in the east wing, the children’s zone; in the west wing the food court; in the access space, on the level of the old mezzanine, administration; on the first floor, the youth area, joining up the three towers by walkways with as many staircases in the ends. The core of vertical communications and services has been built in the central body to allow for the partial use of the different parts of the building without having to duplicate the communication elements or toilets while enabling the installations to be concentrated in one spot.

The access to the building from the Traveller Courtyard recovers the original space, installing canopies that penetrate into its interior and act as a windbreak. This operation defines the access and the original geometry, reinterpreting this element. Inside, the load-bearing walls are sectioned on the ground floor to obtain a fluid space and a visual continuity between the different bodies. At the same time, the mezzanine forging was completely removed, as this rather unfortunate mid-20th-century execution fragmented the original ground-floor height.

The existing interior cladding was removed to leave both the stone and the brick fabric exposed. This operation, a necessity for the refurbishment of the walls, provides a clear differentiation between the building’s existing and new parts.



add to my library

Share |

 

Plans and other extras
+ on the same photographer
         
     
0 comments


Do you want to write a comment?
Login to start session.
Localización Location: Burgos. Spain. Arquitectos Architects: Contell-Martínez Arquitectos | Mª Dolores Contell Jurado y Juan Miguel Martínez López. Arquitecto Técnico Quantity surveyor: Vicente Sevila Pastor y José Ignacio Maté Barbero (colaboración Dirección de Ejecución). Estructura Structure: Francisco Javier Cases Beltrán. Instalaciones Facilities: Leing S.L. Promotor Developer: Ayuntamiento de Burgos. Constructora General Contractor: Ferrovial–Agromán S.A. Superficies construidas Built areas: 2.347,46m² (edificio antigua estación), 226,94m² (pérgola exterior), 4.853,00m² (urbanización). Fecha de finalización de la obra Completion date of the works: noviembre 2016. Fotografía Photography: Mariela Apollonio.
Contact
Contell-Martínez Arquitectos

Mª Dolores Contell Jurado

Juan Miguel Martínez López

Photography
Mariela Apollonio

www.fotografadearquitectura.com