Administrative architectures

Estrasburgo, France.

(0 ratings)

Rehabilitación y ampliación del Palacio de Justicia de Estrasburgo.

GARCÉS – DE SETA – BONET ARQUITECTES | JORDI GARCÉS, DARIA DE SETA, ANNA BONET

Description Technical file

The intervention undertaken on this Court Building, the work of the Dane Eckelmann, has enriched the city of Strasbourg with a new urban landmark that remained respectful to the image of its collective memory, yet followed the now rhetorical statement that “for everything to remain the same, first everything needs to change".

From the bridge of La Fonderie, the Strasbourg Law Courts, the work of the Dane Neckelmann, retain their original appearance, both from a morphological and a historical point of view. From the entrance to the new building, users have the perception of an extremely luminous space, of a spectacle of light transmitted through the glass façade that opens on to the interior garden. The clarity, transparency and correspondences between the series of spaces have a calming and somewhat solemn effect.

Two larger-scale elements give the project its formal and spatial quality: the courtyard created in the heart of the Court building and the entirely new volume that houses all the hearing rooms, a particular sequence comprising the Room of Lost Steps, the inner courtyard and the hearing rooms that gives the building back its functional logic. This central layout directs the flow of the public towards the heart of the building while ensuring the independence of routes required for certain user flows. Like a diaphragm between the Room of Lost Steps and the garden, a glass pane encloses the routes reserved for the public.

On the different floors, spaces conceived as glazed galleries around the courtyard provide a pleasant and animated view of the interior garden. The contemporary composition of the façades is presented as a premise of the general composition of the roof space.

The design of the new attic seeks to bring back a sense of balance and elegance to the building’s perimeter apex. The generated volumes build a landscape whose outline establishes a dialogue with the city’s sloping roofs; its slanted walls reflect the sky’s changing colours. Light wells provide light through the roof for spaces such as the criminal court, the cafeteria and the library. This attic, which boasts a certain formal boldness, lays the foundations for respecting the expression of an affirmed modernity and the rigorous order of the historic building’s façades.



add to my library

Share |

 

Plans and other extras
+ on the same author/s
         
   
+ on the same photographer
         
         
     
0 comments


Do you want to write a comment?
Login to start session.
Localización Location: Estrasburgo, France. Autores Authors: Jordi Garcés, Daria de Seta, Anna Bonet, arquitectos (Garcés – de Seta – Bonet arquitectes). Co-autores Co-authors: Serra - Vives – Cartagena arquitectes. Colaboradores Collaborators: AVA acústica, BET Setec Construcción, GV Ingeniería, HQE Elithis, Grafismo Teschner-Sturacci. Promotor Developer: APIJ. Superficie construida Built area: 14.920m2. Redacción proyecto Project Draft: 2012. Fecha inicio y finalización de la obra Start and completion date of the works: 2014-2016. Fotografía Photography: Adrià Goula.
Contact
Jordi Garcés
Barcelona
Anna Bonet
Sabadell, Barcelona
www.harquitectes.com
Daría de Seta

Photography
Adrià Goula
Barcelona
www.adriagoula.com