Barcelona. Spain.

(0 ratings)

Rehabilitation of an Old Fire Station of the Poble Sec in Barcelona.

ROLDÁN + BERENGUÉ, ARQUITECTOS | JOSÉ MIGUEL ROLDÁN, MERCÈ BERENGUÉ

Description Technical file

This project becomes an interesting dialogue between the existence and the new, thanks to different construction systems. The display space looks like an interior street, the corners become meeting points and the old drill tower takes symbolic and functional centre stage as the vertical heart of the complex.


The project for the Prevention Park has transformed the old Fire Station on calle Lleida, in Barcelona, built for the 1929 International Expo, into a piece integrated into the network of cultural spaces denominated “Montjuïc, montaña de los museos” (Montjuïc, Mountain of Museums). The original building, designed by the architect Emilio Gutiérrez, was the first of this type built specifically for this purpose in Spain and is the only historic fire station still standing in Barcelona.

The old fire station consists of three U-shaped units around the drill yard. The two-storey units are connected on the first floor by a balcony opening onto the central courtyard. It was built with the techniques of its time: a vertical structure with solid brick walls, metallic beam forgings and Catalan vaults. The roof was held up by a system of metallic trusses and wooden strips.

The new building houses a programme of areas for exhibition, training and dissemination in fire prevention and emergencies and is also a meeting place for retired fire fighters’ associations. The main entrance to the museum recovers the old historic lateral vehicle access, giving priority to its visibility from the perspective of calle Tamarit.

The project consists of fully refurbishing, conserving and adapting its most important typological elements, such as the central drill courtyard and the tower originally used for drills and for drying out the hoses, as well as recovering the interior drill patio as an exhibition space open to the street, whereas the exhibition space proper has the configuration of a covered street.

The HVAC system stratifies the air and diffuses it through shifting it in the lower part to achieve a reduction of 30% in consumption, using under-floor heating and cooling. Meanwhile, the removal of the roof light prevents direct solar radiation.



add to my library

Share |

 

Plans and other extras
+ on the same author/s
         
+ on the same photographer
         
         
     
0 comments


Do you want to write a comment?
Login to start session.
Localización Location: Barcelona. Spain. Autores Authors: Roldán + Berengué, arquitectos | José Miguel Roldán, Mercè Berengué, arquitectos. Arquitectos colaboradores Collaborators architects: Vicenç Sanz, Zana Bosnic, Marc Rifà, David Bravo, Dora Filipovic, Nika Keller, Juanjo Pérez Jarque, Andrea Lupiac. Estructuras Structures: Manel Fernández (Bernuz-Fernández-Arquitectes SLP). Instalaciones Facilities: Lluís de la Torre (Grupo JG). Dirección del proyecto Project Director: Josep Barjuan, Jefe del Departamento de Logística y Infraestructuras de la Gerencia de Prevención, Seguridad y Movilidad. Gestor del proyecto Project Manager: Estrella Ordóñez, arquitecta BIMSA. Proyecto de museografía Museography project: Magma Cultura. Dirección de ejecución Execution management: Enric Peña (AT3 Oller-Peña). Promotor Developer: Gerencia de Prevención, Seguridad y Movilidad, Ayuntamiento de Barcelona. Constructora General Contractor: UTE Tarraco – Soler. Superficie parcela Site area: 1.229m². Superficie construida estado original Original built surface: 1.095m². Superficie construida ampliada Enlarged built surface: 1.433m². Concurso Competition: 2013. Redacción proyecto Project Draft: 2014. Fecha inicio y finalización de la obra Start and completion date of the works: 2014-2016. Inaguración Opening: 11 de noviembre de 2016. Fotografía Photography: Jordi Surroca.
Suppliers list
Señalización: Rótulos Greiwww.retolsgrei.com retolsgrei@retolsgrei.com
Contact
Miguel Roldán Andrade
Barcelona
Mercè Berengué
Barcelona
www.roldanberengue.com
Roldán + Berengué Arquitectos

Photography
Jordi Surroca