Dwellings

Barcelona. Spain.

(0 ratings)

Gallery-house in the Gracia district

CARLES ENRICH

Description Technical file

A delicate intervention, in terms of architectural surgery, has enabled a conventional and fragmented house to be transformed into a space which, through a sequence of doorways, enables and promotes its relationship with the exterior space occupied by a large rear patio.

This dwelling is located on the first floor of an early 20th-century building in the heart of the Gracia district, which had a large patio and shed in the back area. The dwelling was fragmented into small rooms connected by dark hallways with little relationship to the exterior spaces. Successive refurbishments left a build-up of layers that concealed the potential of the existing space.

Beyond creating the programme for a home intended for a young family with two daughters, the project consists of enhancing the conditions of the existing space, such as a permeable passageway between the street and the interior patios in the form of a sequence of habitable thresholds. The clients’ requirements consisted in combining a traditional dwelling programme with a work area: a music studio located in the annex, transforming the patio into one of the home’s intervals.

The first step consisted of stripping away the stark layers of the ceiling, walls and floors. The proposed room system modifies the current layout. Thus a selective demolition is carried out, reusing most of the hydraulic tiles and bricks from the walls.

The project proposes a primary space based on a sequence of rooms connected by porticos that are amplified with structural interventions on the load-bearing walls. This act enhances the visual depth of the dwelling and ensures continuous passage throughout the home.

The passive air-conditioning strategies have been enhanced, taking into account that during most of the year domestic life will be lived in the patio and its surroundings. In this sense the interior-exterior relationship has been optimised, generating shade in the summer and using a joinery system that ensures the spaces are as open as possible in order to enhance the possibility of living in an intermediate gallery.

The bricks originating from the demolished dividing walls have been repurposed as cladding for the wall of the south-west façade, significantly improving its thermal inertia and acoustic insulation. Rainwater from the studio roof is collected and used for watering the garden, which in just a few years will create a shady deciduous canopy of wisteria, vine and jasmine.



add to my library

Share |

 

Plans and other extras
+ on the same author/s
 
+ on the same photographer
         
         
     
0 comments


Do you want to write a comment?
Login to start session.
Localización Location: Barcelona. Spain. Autor Author: Carles Enrich, arquitecto. Colaboradores Collaborators: Adriana Campmany, Mary Kaldiry, Laure Nicod. Estructuras Structures: MaSaAD estructuras. Constructora General Contractor: Green Managment. Superficie construida Built area: 185m². Redacción proyecto Project Draft: 2015. Fecha inicio y finalización de la obra Start and completion date of the works: 2016-2017. Fotografía Photography: Adrià Goula.
Contact
Carles Enrich

Photography
Adrià Goula
Barcelona
www.adriagoula.com