Architecture for culture

Callús, Barcelona. Spain.

(0 ratings)

The Godmar rectory

PUIG·MIR | CARLES PUIG, MARIA ANTÒNIA MIR

Description Technical file

This interesting project for the refurbishment of a religious building succeeds in transforming a confusing and dilapidated monolithic ensemble into a sum of structures with their own distinct identity.

The old Callús Church was built on a primitive Romanesque church documented as far back as the 10th century. Along with the neighbouring Godmar Castle it was at the heart of the town’s collective life until the end of the 19th century, when the activity of the textile industry consolidated the new town along the banks of the Cardener River. Due to dereliction and religious disaffection it was turned into prison during the civil war, after which it was used as a pig farm for decades.

Along this age-old journey several additions were made to the original built volumes, producing confusing overlaps that concealed the church’s old Romanesque façade.

The unique strategy of this intervention is based on the deconstruction of the worthless elements that distorted the original volumes. This emptying operation reveals new relationships between its parts, affirming them and displaying their particular spatial and material character.

The planting of a tree establishes the new centre of gravity of the whole ensemble, marking the passage of the seasons from the building’s own ‘interior’.

Purging the obsolete constructions is permutated in a new set of volumes that lies within the deconstructed surface. Its formal and material order is related to the old buildings and the natural surroundings while responding to the application of passive energy systems and the recovery of natural resources: rainwater storage, protection from sunlight and crossed ventilation, among other variables.

V-shaped laminar profiles have been selected for the exterior surface of the new units. This skin not only delineates but also structures and supports the interior volumetry. The geometric arrangement of the profiles creates a shifting appearance depending on the point of view and time of day. Towards the edges of the new layout it becomes lighter and less corporeal, filtering the air and light. The result is a slender steel construction that contrasts with the massive, thick adjacent stone.

The unit containing the toilets is located at the northern side of the ensemble and its wooden cladding goes hand in hand with the old stone and the slim steel, providing a clear image of the different volumes of the whole.



add to my library

Share |

 

Plans and other extras
+ on the same author/s
       
0 comments


Do you want to write a comment?
Login to start session.
Localización Location: Callús, Barcelona. Spain. Autores Authors: puig mir | Carles Puig, arquitecto, Maria Antònia Mir, diseñadora de interiores. Arquitecto Técnico Quantity surveyor: Enric Vijande. Colaboradores Collaborators: Maria Forteza, arquitecta, Laia Girbau, estudiante de arquitectura. Estructuras Structures Base Dos. Ingeniería Enginnering: ARC bcn. Jardinería Landscaping: Sans Jardiners. Iluminación Lighting: ILM bcn. Audivisual Audiovisual: Miragrup. Promotor Developer: La Rectoria de Godmar. Constructora General Contractor: AS3. Superficie reformada Renovated surface: 315m². Redacción proyecto Project Draft: 2010-2016. Ejecución Completion: Fase 1 (Derribo Rectoria):2015, Fase 2 (Actuaciones zona frente iglesia e interior iglesia): 2015, Fase 3 (Pabellón polivalente): 2016-17. Fotografía Photography: Carles Puig (puig·mir).
Contact
Carles Puig
Barcelona
Mir, Maria Antònia
Barcelona
www.mariantoniamir.com
Photography
CARLES PUIG