Architecture for culture

Valencia. Spain.

(0 ratings)

Renovation of the old Bombas Gens factory.

RAMÓN ESTEVE

Description Technical file

This interesting project has the goal of unifying the intervention criteria in their entirety, whether on original buildings or new builds, giving each one of them the uniqueness that each specific use needs.

The old Bombas Gens factory, with its undoubted historico-social value, is one of the few examples of Valencian industrial architecture from the 1930s to remain standing. Its architecture and the art-deco style of its frontages make of this space a unique and special enclave for housing new uses that meet today’s needs.

The new complex was born as a polyvalent space, an international reference, in which the Fundació Per Amor a L’Art (For the Love of Art Foundation) will carry out its triple activity: artistic, social and research-related. The first images of the project’s enlargement reveal some of the details in this unique recovery process in Valencia. The central nucleus is the art centre, which occupies the four
original units and a large part of the façade body. The restaurant and the day centre for children at risk of social exclusion are in a more lateral position, as is the Foundation’s headquarters, which occupies the old villa.

Other independent spaces, such as the site of the 15th-century wine cellar in the back courtyard or the Civil War air-raid shelter, are articulated around courtyards or green areas from which to properly enjoy the scale of the complex and discover each one of its corners.

Intending to evoke the industrial atmosphere of the original complex, ceramic brick and galvanised steel prevail over the rest of the materials. In other more discreet points the original ceramic of the wine cellar and farmstead has been reinterpreted and, in combination with wood, gives the spaces a more noble air. The interiors again emulate the lightweight wooden roofs.

The Bombas Gens art centre is accessed via the façade volume. The transition into the courtyard takes place over a restored industrial weighbridge that occupies a large part of the entranceway floor. In this courtyard, the warehouses emerge from the recovered rodeno cobblestone floor. Through its irregular geometry we intuitively discover the different spaces: the entrance to the art centre in front in a more direct way; the restaurant to the right and the offices to the left with a more discreet presentation when viewed from the entrance.



add to my library

Share |

 

Plans and other extras
+ on the same author/s
     
+ on the same photographer
     
0 comments


Do you want to write a comment?
Login to start session.
Localización Location: Valencia. Spain. Arquitecto Architect: Ramón Esteve. Arquitecto proyecto museístico Museum project architect: Annabelle Selldorf. Arquitecto consolidación naves Arquitecto for consolidation of units: Eduardo de Miguel. Arquitecto Técnico Quantity surveyor: Rafael Ferriols. Colaboradores REE REE Collaborators: Víctor Ruiz, Javier Estevan, María Luna, Francisco Palomo. Estructuras Structures: Estructuras Singulares, David Gallardo Llopis, UPV. Instalaciones Facilities: ICA. Paisajismo Landscaping: Gustavo Marina. Promotor Developer: Sancana S.L. Constructora General Contractor: Grupo Inserman, Estructura Bertolín. Superficie construida Built area: 6.981m². Redacción proyecto Project Draft: 2017. Ejecución Completion: 1era fase 2017. Fotografía Photography: Alfonso Calza.
Contact
Ramón Esteve
Valencia
www.ramonesteve.com
Photography
Alfonso Calza

http://www.alfonsocalza.com/