Barcelona. Spain

(0 ratings)

105 social dwellings for the elderly, a primary healthcare surgery and a day centre in Las Glorias

Esteve Bonell, Josep María Gil, Marta Peris, José Manuel Toral.

Description Technical file

This built complex for residential uses with urban facilities situated in Barcelona’s Plaza de las Glorias defines a set of spatial characteristics in its articulation that allow it to establish a dialogue with the nearby presence of taller iconic buildings.

The building consists of 105 dwellings distributed over three blocks in a fan-shaped arrangement on a double-height plinth containing the surgery and a neighbourhood day centre. By superposing two different urban strategies, the project is able to respond to the complexity of its setting. On one hand, the building’s continuous plinth recognises the grid of the Ensanche district, leaning into its alignments. And on the other, the volumes of the dwellings give continuity to the sequence of neighbouring standalone blocks aligned with Diagonal avenue. Both geometries are articulated in the chamfered corner, reinforcing in this spot the identity of Cerdà’s Ensanche grid. There is sufficient permeability between the blocks for the public space to filter through between the buildings, just enough to maintain global unity. The result is an ensemble that, despite its domestic height, is able to establish a dialogue with the tall neighbouring buildings, incorporating itself into an urban unit on a larger scale and strong identity, integrated into its urban context and able to coexist with the iconic central role played by the Agbar tower.
Each block features 7 or 8 flats per landing, distributed along a central corridor illuminated and enlarged in its ends to contain the vertical nucleus situated to the north and a south-facing communal balcony with views. The typological investigation focuses on encouraging new ways of inhabiting for the elderly. The rental typology for old people, with a surface space of 40 square metres, is organised around a central nucleus, a server space that separates a more private space for the shower and lavatory, while an intermediate space with the hand basin and washing machine is incorporated into a spatial sequence in which the kitchen, the bedroom and living room are read as a continuous and flexible space, connected by a double circulation. Through large-format sliding doors, the spaces are connected or separated in such a way that each space always has the possibility of visually joining the neighbouring ones. If all are open, the space flows around the nucleus. The doors thus transform the limits of the space. As doors are opened or closed, the space is transformed. The ability to change, and the fact of discovering a bespoke space as one walks through it, allows the user to perceive the space as being larger than it objectively is.
The mixed-use building contains a neighbourhood day centre and a primary healthcare surgery in the building’s plinth. The use of a structural centreline measuring 7.40m between the axes of reinforced concrete screens makes the three superposed uses compatible in such a way that the typology liberates the domestic interiors of any pillars. The surgery has its entrance in the chamfered corner, concentrating the building’s circulation flows on the most urban corner of the site, while the access to the day centre is via a porch facing the new public space. Reducing energy demands has been given priority through passive systems and architectural solutions. In fact, all resulting energy demands are met through the Districlima urban network of cooling and heating distribution.



add to my library

Share |

 

Plans and other extras
+ on the same author/s
         
   
+ on the same photographer
         
         
     
0 comments


Do you want to write a comment?
Login to start session.
Localización Location: Barcelona. Spain. Arquitectos Architects: Esteve Bonell, Josep María Gil, Marta Peris, José Manuel Toral. Arquitecto Técnico Quantity surveyor: Joan March i Raurell, Enrique Rego. Colaboradores Collaborators: Elisabet Aguilar, Laura Bonell, Ana Espinosa, Genís Fernández, Izaskun González, Miguel Ángel Gorrachategui, Roger Parareda, David Ordeig, Cristina Porta, Albert Rubio, Cecilia Rodríguez, María Ubach. Estructuras Structures: Manel Fernández | Bernúz Fernández. Instalaciones Facilities: AIA instal·lacions arquitectòniques, Jaume Pastor | Eletresjota Tècnics Associats. Promotor Developer: Patronat Municipal de l’Habitatge de Barcelona, PMHB. Constructora General Contractor: UTE Scrinser & Primur. Superficie construida Built area: 26.740m2 (7.985m2 viviendas, 3.985m2, equipamientos, 14.770m2 aparcamiento). Fecha de finalización de la obra Completion date of the works: 2017. Fotografía Photography: José Hevia.
Suppliers list
Pavimento de terrazo: Terrazos Graus, Grupo Pujol www.prefabricadospujol.com comercial@prefabricadospujol.com

Pavimento técnico Llosa Vulcano : Breinco www.breinco.com breinco@breinco.com

Contact
Esteve Bonell i Costa
Barcelona
Josep Maria Gil
Barcelona
Marta Peris Eugenio
Barcelona
Toral, Jose Manuel
Barcelona
Photography
José Hevia
Barcelona
www.josehevia.es