Family houses

Oleiros, A Coruña. Spain

(0 ratings)

Rúa da Proba family house

Gustavo Díaz García, Lucas Díaz Sierra

Description Technical file

A minimalist approach elegantly defines the formal strategy of this interesting project for a family house in Oleiros.
A ground-floor family house in the municipality of Oleiros, standing on the land according to the plot’s baseline conditions, understanding its location and seeking the best orientation.
The plot has an irregular ground plan and slopes slightly towards its interior. It is accessed via the east zone from the main road, approximately at the nexus of union between the area of the home and that of the garage, facilitating vehicle access to the garage area and pedestrian access into the home. The construction is a concrete volume with a standingseam zinc shell and wooden elements. It’s U-shape develops in parallel to the access road and the service lane situated on the terrain’s north and west borders, opening up towards the inside of the plot in a quest for the best orientation.
The home consists of a ground floor only, divided into three main areas: garage, dwelling and a covered terrace. Equally, the geometric shape and layout of the home on the plot favour closing it off in its northwest and northeast orientations to gain in privacy, while it opens up to the south, facing the estate on which the plot is situated, through sliding-system joinery.
The dwelling area follows that of the garage and is aligned in parallel to the service lane. This volume features two differentiated zones; a wooden box containing the private spaces such as the master bedroom with its en-suite bathroom and dressing room, the study, a family bathroom and a zone containing the utility, storeroom, installations and workshop. The day zone consists of an open-plan, glazed area that includes the living-dining room and kitchen. The covered terrace is situated next to the dwelling and can establish a direct connection with the kitchen-living room. This space is closed off in its northwest orientation and opens onto the plot interior and the outdoor swimming pool to make the most of the light and heat.



add to my library

Share |

 

Plans and other extras
+ on the same author/s
         
   
+ on the same photographer
         
         
 
0 comments


Do you want to write a comment?
Login to start session.
Localización Location: Oleiros, A Coruña. Spain. Arquitectos Architects: Díaz y Díaz Arquitectos | Gustavo Díaz García, Lucas Díaz Sierra. Arquitecto Técnico Quantity surveyor: Pablo Sanjurjo Morodo. Colaboradores Collaborators: Pablo Mera Montecelos, Daniel Orosa Pico, Miguel Ángel Sendín Bacon. Paisajismo Landscaping: Aritz Sáez Arostegui. Constructora General Contractor: Ábaco CR. Superficie construida Built area: 69m2 + terraza. Fecha de finalización de la obra Completion date of the works: 2017. Fotografía Photography: Juan Rodríguez.
Suppliers list
Carpintería de aluminio: Vilares Chas www. vilareschas.es correo@vilareschas.es

Constructora principal: Abaco Cr abacocr.com info@abacocr.com
Contact
Lucas Díaz Sierra
La Coruña
Díaz & Díaz Arquitectos
La Coruña
www.diazydiazarquitectos.com
Gustavo Díaz García

Photography
Juan Rodríguez
A Coruña
juanrv@mundo-r.com