Family houses

Barcelona. Spain

(0 ratings)

Refurbishment of Vicens House

Martínez Lapeña – Torres Arquitectos + Daw Office

FAD Award 2018  Architecture
Description Technical file

The Jury’s appraisal: The architects have proposed a comprehensive and careful refurbishment of Gaudi’s first work. In the centre (extended by one of his apprentices with little regard for the original), they have placed a very beautiful staircase of great formal power that reorganises all of the spaces and transforms the house into an interesting museum.

The project consists of refurbishing a holiday house built by the architect Antoni Gaudí in 1885, enlarged and reformed by Joan Baptista Serra de Martínez in 1925 and unfortunately modified and extended in 1965 to now convert it to a museum house. In 2005 the house was listed as a World Heritage Site by UNESCO.

In a mark of respect for Gaudí’s original work and spurred on by the will to recover it, it was agreed to de-list de various bodies added in the 1965 extension, which significantly modified the northwest façade and hindered the interpretation of the ensemble.

The intervention seeks to bring back to life Gaudí’s original work, façade and interiors, and the conception of the house enlarged by Serra Martínez. The interiors of the enlargement, highly manipulated when converting the original single-family home into a multi-family one, were cleaned up and opened up to install the new staircase, lift and museographic spaces that complement the original house. Intervening on these spaces made room for the installations required for the museum, thus liberating the space of the original house.

The staircase, a singular vertical element, accompanied by a lift, occupies the central core of the building and links up the old holiday home with the volume that was added later, to emerge on the roof with a new volume in a geometry that complements the Moorish style of the house.

The interventions proposed for the refurbishment and accommodation of a museum within the house turn into an agreement between different architectural moments that never went hand in hand. This is therefore a conciliatory project: a dialogue between two architectures separated by a forty-year gap.

In Casa Vicens, Gaudí created his first walkable roof, a space for escape and contemplation, a veritable vantage point over 19th-century Barcelona. If there is a space in the building where one can perceive the influence of oriental architecture, it is undoubtedly the roof. The towers and domes situated on the different corners of the building reveal the influence of Islamic and oriental architectures. Thanks to the refurbishment and restoration process undertaken, all the elements that configure the roof have been waterproofed and repaired.



add to my library

Share |

 

+ on the same author/s
         
         
     
+ on the same photographer
 
0 comments


Do you want to write a comment?
Login to start session.
Localización Location: Barcelona. Spain. Autores Authors: Martínez Lapeña – Torres Arquitectos | José Antonio Martínez Lapeña y Elías Torres + Daw Office | David García. Arquitecto Técnico Quantity surveyor: Dalmau + Morros Tècnics. Colaboradores Collaborators: Static Ingeniería, estructuras, Consulting Oficina Tècnica Lluís J. Duart, instalaciones, Restauracions POLICROMIA, restauración. Colaboradores estudio Studio Collaborators: Equipo Martínez Lapeña – Torres: Adrià Orriols (Arquitecto responsable del proyecto y de la dirección de obra), Carla Coromina, David Costa, Roger Panadès, Galo Pujana y Jennifer Vera. Equipo Daw Office: Jesús Amengual (Responsable de la dirección de obra), Diana Jiménez, Violeta Linares, Pablo Navas, Laura Pérez, Aina Santesmasses, Cristina Sarandeses, Aina Tugores y Carlos Tugores. Promotor Developer: Casa Vicens-Gaudi SAU. Constructora General Contractor: UTE Calaf - AMC5. Superficies Areas: 1.219m² (superficie construida) y 375m² (superficie de jardín). Redacción proyecto Project Draft: 2013-2015. Fecha inicio y finalización de la obra Start and completion date of the works: 2015-2017. Fotografía Photography: Pol Viladoms.
Contact
José Antonio Martínez Lapeña
Barcelona
Elías Torres Tur
Barcelona
Martínez Lapeña - Torres Arquitectos

Photography
Pol Viladoms