Architecture for culture

Sants, Barcelona

(0 ratings)

Lleialtat Santsenca Civic Centre 1214

HARQUITECTES | David Lorente, Josep Ricart, Xavier Ros, Roger Tudó

FAD Awards finalist 2018  Architecture
Description Technical file

The Jury’s appraisal:The project links the past to the present by uncovering the timeline of this iconic neighbourhood building through a visual document. It resurfaces from the depths of the past to live in the light of the present. The proposal spans from the recovery of the historic façade and its transformation of old spaces, such as the commissary and the Bahía Hall, into polyvalent spaces, up to the incorporation of a powerful nucleus of staircases and an atrium with a skylight. It is through this element that the space is articulated, and through the use of bare materials that Harquitectes manages to focus and signal the dialogue between the new systems and the pre-existing facings and structural elements.

The project is based on three premises: understanding the value of the history of Lleialtat Santsenca (1928), an old workers’ cooperative from Barcelona’s Sants district; precisely assessing the physical condition of the building to make the most of what is usable; and being sensitive to the entire collaborative process started by the district’s institutions in 2009 to recover it.

Four basic objectives were set out in this endeavour: first, to make the most of whatever was still useful in the original construction, demolishing what was not reusable; second, to outline an intervention strategy, defining the indispensable actions, either more conservationist or more additive, that would allow for the recovery and enhancement of the potential for use of all the spaces; third, establishing an intense dialogue with the context; and fourth, drawing up a sustainable proposal, both in regard to the pre-existence and to the new interventions.

The building comprises three structural bodies: the main one, giving on to calle Olzinelles and calle Altafulla, which contains the two main halls; the central one, accessed from calle Altafulla, and the interior, without access to the street, which forms an L-shape with the other two. Given the lack of salubrious standards in all the units and their poor connection, we decided to suggest a major longitudinal hollowing out, joining together the three bodies and all the rooms through a gradual path from the more public to the more private units. The hollowing out consists of the comprehensive demolition of the centreline, starting at the party wall on calle Olzinelles, to transform it into a kind of interior street whose continuity, in the second structural body, is achieved by maximising the existing light well. Finally, behind the structural body, a triple space continuous to the hollowing out of the two previous bodies culminates the sequence. The succession of hollows configures an atrium that, by creating “new” façades opposite the original party walls, brings light and ventilation to all the rooms and becomes the backbone of the horizontal and vertical circulations, enhancing the new potential for use for any unforeseen programmes.

Inspired in the Oficina Theater of Lina Bo Bardi, the Atrium is an intermediate bio-conditioned space capable of structuring all circulations through a suite of walkways and stairs that evoke the image of scaffolding on a building site. The building’s thermal performance is based on passive inertia and insulation strategies.

The increase in roof volume enables solar capture; in winter it captures heat exchanged via heat retrievers; in summer the air in the upper stratum of the Atrium is overheated, generating powerful convection that expels the warm air through the windows in the gables, operated via automatic sensors.

In winter the conditioned spaces expel the warm air, tempering the temperature in the Atrium. In the third body, with excessive sunlight, a ventilated air chamber with solar filter optimises capture in summer and winter.



add to my library

Share |

 

+ on the same author/s
         
         
+ on the same photographer
         
         
     
0 comments


Do you want to write a comment?
Login to start session.
Localización Location: Barcelona, Spain. Autores Authors: HARQUITECTES | David Lorente Ibáñez, Josep Ricart Ulldemolins, Xavier Ros Majó, Roger Tudó Galí. Arquitecto Técnico Quantity surveyor: Josep Codinas | VALERI consultoria. Colaboradores Collaborators: Montse Fornés, Jordi Mitjans, Berta Romeo, Carla Piñol, Blai Cabrero Bosch, Toni Jiménez, Jorge Suárez-Kilzi. Estructuras Structures: DSM arquitectes. Instalaciones Facilities: Oriol Vidal | VIDAL enginyeria i consultoria. Consultoria medioambiental Environmental Consultancy: Societat Orgànica. Acústica Acoustics: i2A. Mediciones Measurements: Aumedes DAP. Restauración fachada Facade restoration: Chroma rehabilitacions integrals. Instalación audiovisual Audiovisual installation: ESITEC enginyeria. Promotor Developer: BIMSA. Constructora General Contractor: UTE Urcotex Inmobiliaria, S.L. – Construcciones Cots y Claret, SL (Fase 1) // Constructora de CALAF s.a.u. Superficie construida Built area: 1.750m2. Ejecución Completion: 2014-2017. Fotografía Photography: Adrià Goula.
Contact
Ricart, Josep
Sabadell, Barcelona
www.harquitectes.com
Ros, Xavier
Sabadell, Barcelona
www.harquitectes.com
Tudó, Roger
Sabadell, Barcelona
www.harquitectes.com
H Arquitectes
Sabadell, Barcelona
www.harquitectes.com
David Lorente
Sabadell, Barcelona
www.harquitectes.com
Photography
Adrià Goula
Barcelona
www.adriagoula.com