Offices

Granada, Spain

(0 ratings)

Babydog

CUAC Arquitectura | Tomás García Píriz, Javier Castellano Pulido, arquitectos

FAD Awards finalist 2018  Interior Design
Description Technical file

The Jury’s appraisal:The project resolves a company’s spatial needs through the transformation of the structural system of an old dwelling. The construction solutions employed (shoring of load-bearing and partition walls using arch-shaped metallic plates) constitute a creative solution to a purely structural problem. The adopted solution ends up becoming the new image of the office. With meagre resources and budget, the project obtains a highly interesting result that exceeds the expectations of the initial commission.

The BABYDOG advertising company decided to move to an old flat on the fourth floor of a building between party walls in the centre of Granada’s historic centre. This elongated dwelling, with a short façade giving on to the street and delimited by the narrow communal courtyard and a tiny ventilation space, was completely partitioned: seven small rooms were organised along a lengthy corridor that crossed the flat. Only the rooms situated against the façade had sufficient habitability conditions. The requirements of a programme such as this one —an office— forced us to embark on the comprehensive restructuring of the building. The first thing was the random stripping of the walls, to discover that the analysed elements formed part of a complex timber structure of load-bearing walls. This surface stripping uncovered the solid brick texture of the original walls, with all the gashes made in them over time (cable routing, pieces of wood from old joinery and tying elements). We lastly cut and hollowed out the walls in such a way that they continued to operate structurally while achieving the desired continuity and communication between spaces. This singular structural shoring was achieved with laser-cut curved metal pieces stayed in the bottom forging.

The result: a ceramic patchwork of eras, marks and textures through a succession of arches that both connect and disconnect, enabling a spatial extension and bringing light in from the courtyards and from calle Darrillo de la Magdalena. The plaster ceiling was also dismantled to expose the original wooden elements of the forging structure.

A continuous infrastructure, a unit unfolding on the floor and the wall ultimately gave the space the necessary services for using it as an office, operating as a storage element, desk, shelving unit, shutter and distribution line for the light and air installations.

In the ends of the now transformed corridor, two doors (to the bathroom and the offices) were lined with mirror so that, facing each other, they would produce the illusion of having discovered an infinite arcade which, replacing the old corridor, extended beyond the limits of the flat. An arcade situated beyond the limits of the succession of stories and eras so beloved of the archaeologist we would have liked to be.



add to my library

Share |

 

+ on the same author/s
     
+ on the same photographer
         
         
     
0 comments


Do you want to write a comment?
Login to start session.
Localización Location: San Sebastián de los Reyes, Madrid, Spain. Autores Authors: CUAC Arquitectura | Tomás García Píriz, Javier Castellano Pulido, arquitectos. Aparejador Quantity surveyor: Pedro Salinas Ayvar. Colaboradores Collaborators: Álvaro Castellano Pulido, Francisco Ruiz Castro, arquitectos, Graziano Testa, Mirian Pistocchi, estudiantes. Estructurista Structural Engineer: Miguel Jiménez Dengra. Carpintería metálica Metallic joinery: Leonardo Cena. Carpintería de madera Wooden joinery: Jorge Calvo | Lauxa Carpinteros S.L. Electricidad / Iluminación / Aire Electricity / Lighting / Air: David Ruiz | Electricity Instalaciones Eléctricas Control de Seguridad S.L. Promotor Developer: Babydog comunicación S.L. Superficie Area: 91m². Fecha de finalización de la obra Completion date of the works: 2017. Fotografía Photography: Fernando Alda.
Contact
Tomás García Píriz
Granada
Photography
Fernando Alda Calvo
Sevilla
www.fernandoalda.com