Dwellings

Banyoles, Girona, Spain

(0 ratings)

Blue - Peaceful House

Estudi Arquitectura Interior Maite Prats

FAD Awards finalist 2018  Interior Design
Description Technical file

The Jury’s appraisal:The refurbishment of this village house from the early 20th century manages to preserve the atmosphere and quality of the original building, as well as improving its relationship with the back garden. The adjacent extension is tasked with housing the areas that are specific to contemporary life, creating a ‘neighbouring’ volume in harmony with the primary house. The interior intervention draws a continuous skirting line that travels through the house, marking a domestic itinerary and establishing a subtle reference to the dwelling’s original language.

The ideas implemented in this project are based on respect for the characteristics inherent to the pre-existence: to promote a natural interior and exterior spatial relationship, making the most of and enhancing the intrinsic qualities that were the basis of the works from the start. Materials and textures, natural lighting and warm colours shape the palette applied in the works.

In order to accommodate the interior spaces, the kitchen was extended to the back gallery, weighting the main volume; the layout of the living-dining room and entrance hall was modified and existing wooden floors and joinery were restored.

The exterior patio area was refurbished as an expansion space of the kitchen-diner. The adjacent premises were demolished to accommodate an extension for new services, garage and support for the home: the new volume does not compete aesthetically or spatially with the original façade.

This is a project for a residential building dating from the early 20th century which consisted of a ground floor with a living-dining room and kitchen plus commercial premises and an adjacent storeroom. On the first floor were the bedrooms, with the services in the semi-covered back gallery.

The courtyard and garden are framed by an irrigation canal that uses the water from the irrigation system of Banyoles lake.



add to my library

Share |

 

+ on the same author/s
 
+ on the same photographer
 
0 comments


Do you want to write a comment?
Login to start session.
Localización Location: Banyoles, Girona, Spain. Autores Authors: Estudi Arquitectura Interior Maite Prats | Maite Prats, interiorista, Mariana Colmenero, arquitecto, Guillermo Corsunsky arquitecto. Arquitecto Architect: Tecnopol Arquitectura | Daniel Felez Xutglà. Aparejador Quantity surveyor: Ester Serra Sala. Constructora Contractor: Procon Joan Miquel S.L., Instal•lacions Barba & Bosch (instalaciones), Decorfusta (carpintería de madera), Metall Form (cerrajería), Lacats Latorre (pintura). Superficie construida Built area: 195m². Ejecución Completion: 2016-2017. Fotografía Photography: Medir Cucurull.
Contact
Estudi Arquitectura Interior Maite Prats
Banyoles, Girona
www.maiteprats.cat
Photography
Medir Cucurull